Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Altıkasar Tepesi, Düzlerçamı Milli Parkı’nın kuzeybatısında Antik Pamfilya Bölgesini kuş uçumu izleyen 386 m. yüksekliğe sahip, Üstükasar Tepe ile birlikte Doğu Roma (Bizans) Döneminde yerleşim görmüş bir tepedir. Günümüze ulaşan kule ve zeytinyağı işlikleri nedeniyle Termessos-Eudokias Antik Kentleri arasında konumlanan Asar yerleşiminin güvenlik amacıyla kurulmuş bir kuleli çiftlik yerleşimi olduğu düşünülmektedir.
Orta Çağ, yerleşimi olan Altıkasar Tepesi’nin altında bulunan düzlükte bazı yapılara ait izler günümüzde seçilebilir durumdadır. Altıkasar akropolisine ilerleyen yolun sonunda kesme blok taşlardan yapılmış sur duvarı kalıntıları bulunmaktadır. Tepenin doğu yamacında 69.34 m² yüz ölçümüne sahip doğal kaya üzerine Doğu Roma (Bizans) Döneminde moloz örgü ve küçük taşlardan inşa edilen, gözetleme yapmak amacıyla kullanılmış Kule-1 yapısı bulunmaktadır. Tepe’nin batı yamacında bulunan Kule-2 yapısı 259.51 m² yüz ölçümüne sahiptir. Kuleler üzerinden Döşemealtı, Düzlerçamı Ovası ile Antalya Körfezi kuş uçumu izlenebilmektedir.
Altıkasar Tepesinde günümüze kadar oldukça iyi korunmuş nitelikli bir zeytin sıkma taşı bulunmaktadır. Kule-1 yapısının arkasında bulunan sıkma taşı yerleşimin karakol yerleşimi haricinde çiftlik işlevinde de kullanıldığına işaret etmektedir. Altıkasar Tepesinin üzerinde yerleşimin devamında Üstkasar olarak adlandırılan bir başka tepede ulaşılması zor bir konumda özgün niteliklere sahip sur duvarı bulunması Asar yerleşiminin büyüklüğünü kanıtlayan diğer unsurlardandır.
Ziyaret Tarihi:
14 Haziran 2018
Adres:
Karaman, Döşemealtı/Antalya
Koordinatlar:
36.97802, 30.54462
*Not: Bu yazıda Kültür Varlığının tahribata uğramaması adına gerçek GPS/Koordinat bilgisi ve konumu paylaşılmamıştır.
Konum:Fotoğraflar: