Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Altıkasar Tepesi, Düzlerçamı Milli Parkı’nın kuzeybatısında Antik Pamfilya Bölgesini kuş uçumu izleyen 386 m yüksekliğe sahip, Üstükasar Tepesi ile birlikte MS 6. yüzyılda Doğu Roma (Bizans) Döneminde kurulmuş kuleli çiftlik yerleşimidir. Termessos-Eudokias Antik Kentleri arasında konumlanan yerleşiminin güvenlik amacıyla kurulmuş bir kuleli çiftlik yerleşimi olduğu düşünülmektedir.
Altıkasar Tepesi’nin altında orman sahası içerisinde bulunan düzlükte niteliği belli olmayan yapılara ait izler günümüzde görülebilir durumdadır. Altıkasar Tepesine çıkan patika yolun sonunda kesme blok taşlardan yapılmış sur duvarı bulunmaktadır. Tepenin doğu yamacında doğal kaya zemini üzerine Doğu Roma (Bizans) Döneminde yöresel moloztaş ile inşa edilmiş yuvarlak formlu kule yapısı bulunmaktadır. Tepe’nin batı yamacında ikinci kule bulunmaktadır. Kuleler üzerinden Döşemealtı ve Düzlerçamı Ovası kuş uçumu izlenebilmektedir.
Altıkasar Tepesinde günümüze kadar oldukça iyi korunmuş nitelikli bir zeytin sıkma pres taşı bulunmaktadır. Kulenin arkasında bulunan sıkma taşı yerleşimin karakol yerleşimi dışında çiftlik işlevinde de kullanıldığına işaret etmektedir. Altıkasar Tepesinin üzerinde Üstkasar olarak adlandırılan bir başka tepede ulaşılması zor bir konumda özgün niteliklere sahip sur duvarı bulunması yerleşiminin büyüklüğünü gösteren diğer unsurlardandır.
Adres:
Karaman Mahallesi, Döşemealtı/Antalya
Ziyaret Tarihi:
14.06.2018
Fotoğraflar: