Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Asar Dağı, Killik Mahallesi Ahırtaş mevkii üzerinde iki küçük zirvesiyle birlikte 980 m rakımda yükselen, Roma Döneminde Via Sebaste Roma Yolu ve Çubuk (Klimaks) Geçidi’nin kontrolünü sağlayan gözetleme kulelerine sahip bir dağ-kale yerleşimidir. 910 m rakımda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Telekom’a ait vericilerin kurulu olduğu Asar Dağı, Serik ilçesine kadar Antalya ve Döşemealtı Ovalarını kuşbakışı izleyen manzarasıyla OGM Yangın Gözetleme Kulesine ev sahipliği yapmaktadır.

T.C. Orman Genel Müdürlüğü tarafından açılan 3 km uzunluğundaki orman yolu ile 980 m. rakımlı zirvesine kadar araç veya yaya olarak ulaşılan Asar Dağı, Antalya ve Döşemealtı Ovalarına hakim konumuyla oldukça ilgi çekicidir. Kemer’de konumlanan Çalışdağ (Çalış Tepe) ile benzerlik gösteren Asar Dağı zirvesinde ve alt kodunda konumlanan tepeler üzerinde kalıntılar bulunmaktadır.

Doğusunda Hatipler, batısında Ekşili Göleti, kuzeybatısında ise Kocain Mağarası ve Çubuk Belini kuşbakışı izleyen muhteşem bir manzaraya sahip olan Asar Dağı zirvesinde 910 m rakım düzlükte Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Telekom vericilerinin kurulu olduğu ve yaz döneminde çalışan Yangın Gözetleme Kulesi konumlanmaktadır. Üzerinde bulunan kalıntıların kısmen ayakta kaldığı Asar Dağı’nda kule yapıları başta olmak üzere yapı izleri, sur duvarları ve su sarnıçları günümüze ulaşan kalıntılardır.

Perge Antik Kenti’nden başlayan Antik Dönemde “Klimaks” günümüzde “Çubuk Beli” adıyla bilinen geçit üzerinden Anadolu’ya devam eden Via Sebaste Roma Yolu üzerinde konumlanan Asar Dağı, Roma ve Bizans Dönemlerinde yolun güvenliğini sağlayan önemli bir kale yerleşimi olmuştur. Aksu-Kepez-Döşemealtı hattı üzerinden geçen Via Sebaste Roma Yolu’nu bu noktada çok iyi izleyen Asar Dağı, antik Pamfilya ve Pisidya bölgelerini kuşbakışı izlemektedir.

Asar Dağı’nda Hatipler Barajı ve Ekşili Göleti yönlerinde ulaşımın oldukça zor olduğu iki tepe üzerinde Gözetleme Kulelerine ait kalıntılar bulunmaktadır. Asar Dağı üzerinde bulunan kalıntılar I. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!