Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Aspendos Antik Kenti, Antik Pamfilya Ovasında Köprüçay (Eurymedon)’ın geçtiği dağlık bölgenin düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş, antik çağın en zengin kentlerinden bir tanesi olmuştur. Biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulan Aspendos’un M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluk Çağında inşa edilen Tiyatrosu, kentin günümüze kadar ulaşmış en sağlam yapısı olmakla birlikte Aspendos’un öne çıkan en büyük eserlerinden bir tanesidir.

Aspendos Tiyatrosu, antik Tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak günümüze kadar gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Aspendos’lu Theodorus’un oğlu Mimar Zenon tarafından yapılan Aspendos Tiyatrosu, Anadolu’daki Roma Tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Tiyatro, Roma İmparatoru Antonius Pius döneminde yapımına başlanmış ve İmparator Marcus Aurelius döneminde tamamlanmıştır. Aspendos Tiyatrosu, kentin yerli tanrıları ile İmparator ailesine sunulmuştur.

Coğrafyacı Strabon ve Pamponrus Mela, Aspendos’un Agruslularca kurulduğunu yazmışlardır. Bölgeye M.Ö. 1200’den sonra Yunan göçleri olmuştur. Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay (Eurymedon) ile limana bağlandığı için Aspendos, her çağda ele geçirilmek istenen kentler arasında yer almıştır. Aspendos Antik Kenti İ.Ö. 5. yüzyıl ilk çeyreğine kadar Pers hakimiyetinde olmuştur. Köprüçay (Eurymedon)’ın Akdeniz’e döküldüğü bölgede İ.Ö. 467 yılında Yunanlarla Persler arasında geçen Eurymedon Savaşı adıyla anılan savaşta Yunan Ordusu, Persleri denizde ve karada yenmeyi başarmıştır. Aspendos Antik Kenti’nde bulunan Stadyum, Agora, Bazilika, Hamam, Su kemeri, Anıtsal Çeşme ve Akropol görülmeye değer diğer yapılardır.

Aspendos Tiyatrosu ve Su Kemeri’nin Efsanesi:

Aspendos kralının bir zamanlar herkesin evlenmek istediği çok güzel bir kızı vardır. Kral kızını kime vereceğini bilemediği için halka, “Kim halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim” diye duyurur. Bunun üzerine iki ikiz kardeş iki büyük yapı yaparlar. Biri kente çok uzaklardan, karmaşık yolları birçok zorluğu geçerek, su getiren su kemerleri öteki ortasında yere metal para atıldığında üst sıralardan bile sesinin duyulduğu dünyanın akustik olarak en iyi tiyatrosudur. Kral su kemerlerini gördükten sonra kızını su kemerlerini yapan kişiye vermek ister. Bunun üzerine tiyatronun mimarı Zenon krala bir oyun oynar. Kral tiyatronun üst sıralarında gezerken bir fısıltı duyar: “Kral kızını bana vermeli.” Akustiğe hayran kalan kral, kızını büyük bir kılıçla ikiye ayırarak kardeşlere verir.

Adres:
Belkıs, Serik/Antalya

Koordinatlar:
36.93892, 31.17249

Konum:

Fotoğraflar:

Roma İmparatorluk Çağında Aspendos yakınlarından geçen Köprüçay (Eurymedon) üzerine inşa edilen Aspendos (Eurymedon) Köprüsü deprem nedeniyle yıkılmış olup köprü temelleri üzerine 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı II. Gıyâseddin Keyhüsrev tarafından köprü Sultan Alâeddin Keykubad Köprüsü adıyla tekrar yaptırılmıştır.

Tiyatro tepesi ve kentin asıl yerleşimine çıkan yol üzerinde bulunan kapı.

Aspendos Bazilikası.

Dükkan yapıları.

Aspendos Su Kemerleri.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!