Antalya ili Korkuteli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Bayat Höyük, Bozova Ovası’nın güney ucunda Korkuteli Çayı’nın batı yakasında, Bayat Mahallesinin güney düzlüğünde tarım arazileri içerisinde 800 m. yükseklikte konumlanan Erken Tunç Çağı (İlk Tunç Çağı)’nda iskan edilmiş bir yerleşimdir.

Anadolu ve Trakya’da yaklaşık M.Ö. 3000-2000 yılları arasına tarihlendirilen Erken Tunç Çağı (İlk Tunç Çağı), genel karakteri ile üzerinde tapınak ve idari binaların da bulunduğu organize, tahkimli, bağımsız şehir devletlerinden oluşan bir dönemi kapsar. Sosyal, dinsel ve teknolojik değişime tanıklık eder. Bu yeni dönem, önceki çağların tarım hayvancılık, dokumacılık, çömlekçilik gibi buluşlarına, daha güçlü silahların üretilmesine, daha ince süs eşyalarının yapılmasına olanak veren bakır ve kalay alaşımı olan tuncun keşfini eklemiştir. Bakırın kalay ile karıştırılarak tuncun elde edilmesi dönemin madenciliği açısından önemli bir gelişmedir.

Erken Tunç Çağı (İlk Tunç Çağı) ikinci evre yerleşimleri arasında gösterilen Korkuteli ilçesinde konumlanan Bayat Höyük, Anadolu’da gerçekleştirdiği Çatalhöyük ve Hacılar Höyük gibi önemli tarih öncesi kazılarıyla tanınan arkeolog James Mellaart tarafından keşfedilmiş olup Höyük üzerinde herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır.

Höyük, çevresinde gerçekleştirilen tarım faaliyetleri sebebiyle günümüzde tahrip olmuştur. Höyüğün kuzeydoğu eteğinde bir ev vardır ve çevresinden tarlalara çıkan toprak yol ile batısından bir dere yatağı geçmektedir. Bayat Höyük, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.

Adres:
Bayat, Korkuteli/Antalya

Koordinatlar:
37.05625, 30.31991

Ziyaret Tarihi:
17 Eylül 2022

Kaynaklar:
Bayat Höyük ile ilgili bilgiler; Türkiye Arkeolojik Yerleşimleri-TAY Projesi (tayproject.org)’nin sağlamış olduğu kayıtlardan derlenmiştir. Erken Tunç Çağı (İlk Tunç Çağı) ile ilgili bilgiler Vikipedi’den alınmıştır.

Konum:

Fotoğraflar:

Bayat Höyük
Bayat Höyük
Bayat Höyük
Bayat Höyük
Bayat Höyük
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!