Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Beşgöz Köprüsü, Geç Osmanlı Döneminde kullanılan eski Antalya-Serik yolu üzerinden geçen Aksu Çayının bir kolu olan Çakallık Deresi üzerine inşa edilmiş beş kemerli bir köprüdür. Çakallık Mahallesinin 500 m. batısında konumlanan Köprü, yöre halkı tarafından “Çakallık Köprüsü” adıyla bilinmektedir. Köprünün yapım tarihi hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Köprü, Antik Pamfilya Bölgesinin önemli kentleri Perge, Sillyon, Aspendos ve Side’nin hayli uzağında bulunması sebebiyle ikinci ve üçüncü derece kullanılan bir yol ağı üzerinde bulunmaktadır.

Köprü, beş gözlü olup memba ve mansap yönünden göz kemerlerini net bir biçimde görmek zordur. Tempan duvarı ve köprü tabliyesi şekilsiz (amorf) yöresel taştan kireç-kum karışımı harçla polygonal teknikte, göz kemerlerinin bazıları düzgün kesilmiş taş ile yapılmıştır. Köprünün korkuluk duvarı ve kitâbesi bulunmamaktadır. Beşgöz Köprüsü’nün Serik yönüne devam eden bölümü toprak altında kalmıştır. Yöre halkı tarafından; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Mart 1930 yılında Serik ziyareti sırasında Beşgöz Köprüsü üzerinden geçtiği rivayet edilmektedir. Beşgöz Köprüsü, 1998 yılında taşınmaz kültür varlığı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Bilgi: Atatürk’ün Köprüden geçtiği bilgisi Çakallık Mahallesi sakinlerinden Sn. Bayram GÜL’den alınmıştır. Aktarmış olduğu anlamlı bilgi için kendisine teşekkür ederim.

Adres:
Çakallık, Serik/Antalya

Koordinatlar:
36.89167, 30.96915

Konum:

Fotoğraflar:

Beşgöz Köprüsü
Beşgöz Köprüsü
Beşgöz Köprüsü
Beşgöz Köprüsü
Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!