Antalya İli, Aksu İlçesi sınırları içerisinde bulunan Antik Su Kanalı, MS 2. yüzyılda Düden Çayı’nın suyunu Perge ve Magydos Antik Kentlerine taşımak amacıyla Roma Döneminde açılmış su yönlendirme kanallarıdır. Antalya Havalimanı arkasında, Güzelyurt Mahallesinden geçen ana su kanalı Saksağanlı mevkii ile Hacıaliler Mahallesi yönünde kollara ayrılmaktadır. Antik Su Kanalı, günümüzde yöre halkı tarafından tarım arazileri ve bahçe sulamalarında kullanılmaktadır.

Antik Dönemde “Kataraktes” adıyla anılan, Antik Pamfilya’nın Aksu (Kestros), Köprüçay (Eurymedon) ve Manavgat (Melas) Çayı ile birlikte en önemli dört akarsu kaynağından birisi olan Düden Çayı’nın suyu, MS 2. yüzyılda günümüzde Karpuzkaldıran adıyla bilinen Magydos Antik Kentine taşınmak istenmiştir. Roma Döneminde MS 2. yüzyılda açılan su kanallarına ait ilk izler günümüzde Aksu ilçesinin Cihadiye Mahallesinde görülebilmektedir. Antalya Havalimanı arkasında, İncikpınar Mahallesinden geçen su kanalı Saksağanlı mevkii ile Hacıaliler Mahallesi yönünde kollara ayrılmaktadır.

Düden Çayı’ndan beslenen kanalın bir bölümü 1998 yılında Antalya Havalimanı için yapılan pistin altında kalmış olup bu bölgede kanalın suyu kesilmiştir. Aynı seviyede normal sirkülasyonun sağlanabilmesi için kanalın derinliği bazı bölümlerde 4-4.5 m derinliğe ve 2 m genişliğe ulaşmaktadır. Bazı bölümleri toprak üstünde 2-2.5 m yüksekliğinde açılmış olan su kanalından sulama faaliyetleri haricinde yedi adet su değirmeninin çalıştırılmasında da faydalanılmıştır.

1996 yılında su kanalı üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda kanalın bazı bölümlerinde, kanal üstünün düzgün kesilmiş Konglomera bloklar ile kapalı olduğu gözlemlenmiştir. Suyun yönlendirilmesinde ark stilinde kullanılan konglomera bloklar günümüzde yoğun bitki örtüsü altında kalmış olup görülememektedir.

Adres:
Güzelyurt Mahallesi, Aksu/Antalya

Ziyaret Tarihi:
29.05.2022

Kaynaklar:
Cihadiye Antik Su Kanalı ile ilgili bilgiler; T.C. Antalya Valiliği tarafından hazırlatılan Antalya Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.

Fotoğraflar:

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!