Antalya İli, Alanya İlçesi sınırları içerisinde bulunan Damlataş Mağarası, kale arkası mevkiinde, denizden 50 m kadar kuzeyde 3 m yükseklikte, tarihi yarımadanın batısında 1948 yılında liman inşaatı için kullanılacak taş için açılan ocak açılması sırasında tesadüfen bulunmuş, sarkıt ve dikitlerinin MÖ 10.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği düşünülen doğal bir mağaradır. Mağaraya sarkıtlarından damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle “Damlataş” adı verilmiştir. Turizm açısından Alanya’nın tanıtımına katkıda bulunan mağara, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla ünlüdür. Damlataş Mağarası, Galip Dere tarafından turizme kazandırılmış olup Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır.
Denizden 3 m yükseklikte bulunan mağaranın giriş kapısı batıda yer almaktadır. İki kısımdan oluşur. Dar ve yüksek bir geçitten sonra, merdivenler aracılığı ile geniş bir salona inilmektedir. Mağarada birinci zamana ait (Permiyen Devri) yarı kristalize kalker bulunmaktadır. İkinci salon 6.5 m yarı çapı ve 14 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk şeklinde olup gayet ince, güzel sarkıt, dikit ve kolonlarla süslüdür. Mağaranın tabanı kumla örtülü olup denizin buraya kadar uzandığını göstermektedir. Çok sayıda sarkıt ve dikitlerin eşsiz bir görüntü verdiği mağaranın sıcaklığının 22.3 °C, nispi rutubetinin %98, hava basıncının 760 mm olduğu, havasında bol miktarda asit-karbonik olduğu bilinmektedir ve havası yaz-kış değişmemektedir. Alanya şehir merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Damlataş Mağarası, 1948 yılında koruma altına alınarak araştırmaları yapılmış olup 1987 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilerek tescil edilmiştir.
Adres:
Damlataş Caddesi, Alanya/Antalya
Ziyaret Tarihi:
19.08.2019
Kaynaklar:
Damlataş Mağarası ile ilgili bilgiler; Vikipedi Türkiye ve T.C. Antalya Valiliği tarafından hazırlatılan Antalya Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.
Fotoğraflar: