Antalya ili Alanya ilçesi sınırları içerisinde bulunan Dim Mağarası, 1.691 m. yüksekliğindeki Cebireis Dağı’nın batı yamacında 410 m uzunluğa sahip sarkıt, dikit, sütun, perde makarna ve duvar oluşumlarına sahip yarıkuru bir mağaradır. Dim Mağarası’nın ön kısmında, 232 m aşağıda piknik alanı olarak kullanılan tabanı çınar ağaçları, yamaçları çam ormanları ile kaplı bulunan Dim Çayı ve Dim Vadisi yer almaktadır. Halk arasında “Gavurini” adıyla anılan mağara, çevrede yaşayan insanlara Dimli denilmesi sebebiyle “Dim Mağarası” adı verilmiştir.
Dim Mağarası 1986 yılında keşfedilmiş olup 1991 yılında tescil edilmiştir. 1998 yılında MAĞ-TUR Şirketi tarafından düzenlemesi yapılarak turizme açılmıştır. Yıl boyunca açık olan mağara’nın 360 metrelik bölümü günümüzde ziyarete açıktır. Dört ana salonda mağaranın gezi yolları boyunca genişlik ve yükseklik değişken olup 10-15 m’dir. Günümüzde tavandan yer yer su damlamakta ve dolayısı ile makarna sarkıtlar oluşmaktadır. Mağara, elektrik ile aydınlatılmaktadır. Mağara içi sıcaklığı yıl içinde sabit olup, 18°C derecedir. Mağara içinde küçük havuzlar ve son bölümde 200 m² yüzeyli, 2 metre derinliğinde bir göl vardır.
Mağaranın bir bölümü tarih öncesi ve tarihi devirlerde insanlar tarafından yaşam alanı olarak kullanılmış, turizme açılana kadar da zaman zaman keçi barınağı olarak da değerlendirilmiştir. Mağara içerisinde kaçak olarak açılan çukurların kesitinde kemik ve seramik parçaları ortaya çıkmıştır. Dim Mağarası İşletmesi 24 Ekim 2002 Tarihinde Uluslararası Turizme Açık Mağaralar Birliği’nin “International Show Caves Association” (ISCA) üyeliğine kabul edilmiştir. Dim Mağarası, Türkiye’de özel teşebbüs tarafından turizme açılıp işletilen ilk mağaradır.