Antalya İli, Alanya İlçesi sınırları içerisinde bulunan Dinek Su Terazisi, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti Döneminde Hıdırellez Suyunu dengeli olarak Alanya Kalesi’ne götürmek amacıyla Saray Mahallesi Dinek Mevkii üzerine inşa edilmiş kare planlı bir su terazisi yapısıdır. Örme sütunlarla inşa edilmiş kule şeklindeki terazi yapısı yöre halkınca; “Dinek Taşı, Asar, Kale, Su Kulesi ve Terazi” gibi terimlerle anılmaktadır.
Hıdırellez Mevkii’ndeki kaynak suyu künk sistemiyle Alanya Kalesi’ne getirilmiştir. Hıdırellez suyu, Selçuklu Hamamı ve sarnıçlara dökülmüştür. Sürekli patlayan toprak künk sistemini kontrol altına almak ve suyu dengelemek amacıyla Dinek mevkii üzerine Su Terazisi inşa edilmiştir. Yöre halkınca Kızlar Pınarı Çeşmesi’nin de Hıdırellez Suyu ile ilgili olduğu düşünülmektedir.
Kare planlı tabandan yukarı doğru daralan taş veya tuğla örgü kuleler olarak inşa edilen su terazilerinin içinde, bir geliş yolu ve bir çıkış yolu vardır, birkaç yere su gönderen terazilerde, ayrı çıkış yolları yer alır. Üstte bulunan, “sandık” olarak anılan, üzeri açık küçük mermer havuz, geliş yolu ile gelen sularla dolar ve belirli bir çapı olan borunun açıldığı çıkış yolu ile suyu istenen yere gönderir; birkaç yere su gönderen terazilerde, istenen debi değerini veren değişik çaplı borular bulunmaktadır. Dinek (Asri) Su Terazisi, 2015 yılında Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.