Antalya ili Konyaaltı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Domuzburnu Mağarası, Çatma Dağı’nın batısında Boğa Çayı’na bakan yamacında konumlanmaktadır. 1922 yılında Vittorio Viale tarafından keşfedilen Domuzburnu Mağarası adını Çatma Dağı’nın uzantısı olan Domuzburnu Dağı’ndan almıştır.
Vittorio Viale tarafından 1922 yılında Domuzburnu Mağarası içerisinde küçük bir kazı çalışması yapılmıştır. Bu kazıda; dönemi tespit edilemeyen ocak kalıntısı, çakmaktaşları, üçgen biçimli iki yüzeyli küçük aletler ve Neolitik Çağ’a ait çanak çömlek kalıntıları ele geçmiştir. Domuzburnu Mağarasında 2. kazı 1946 yılında Prof.Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından yapılmıştır.
1946 yılında mağara içerisinde Prof.Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından 1.5X4 m. boyutlarında yeni bir galeri açılmıştır. Bu galeri, Vittorio Viale’nin açmış olduğu sondajın genişletilmesi yoluyla açılmıştır. Prof.Dr. İsmail Kılıç Kökten yapmış olduğu çalışmalarda Domuzburnu Mağarasında üst katmanda 75 cm. kalınlığında Roma-Grek Dönemine, 95 cm.’nin altında İlk Tunç Çağı tabakasına ve 130 cm. derinde ise ana kayaya ulaşmıştır. Bu kazıda bir adet taş alet ve birkaç kemik, bız bulgularına rastlayan Kökten, Paleolitik Çağ buluntularına rastlamadığı için 1946 yılı sonrasında bu mağarayla ilgilenmemiştir.
1946 yıllarında önü keçi boynuzu ağaçları ile kaplı olan Domuzburnu Mağarasının tavan yıkıntıları kopmuştur. Devrilen dikit ve sarkıt bloklar mağaranın döşemesini tamamen kaplamıştır. Yapılan araştırmalarda mağaranın mevsimlik bir yerleşme yeri olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Domuzburnu Mağarasının adı bir çok yayında mahallenin isminden dolayı Gurma (Hurma) olarak geçmektedir. Mağara yakınlarında bulunan Taş Ocağında dinamit patlatılması nedeniyle mağaranın ön bölümü içeriye doğru çökmüştür.
Domuzburnu Mağarası, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27.06.2018 tarihinde almış olduğu 7877 sayılı kararı ile 1. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.
Adres:
Hurma, Konyaaltı/Antalya
Koordinatlar:
36.858063, 30.607418
*Not: Bu yazıda Kültür Varlığı’nın tahribata uğramaması adına gerçek GPS/Koordinat bilgisi ve konumu paylaşılmamıştır.
Konum:Fotoğraflar:
2022 yılında kazı devam ediyordu. 2023 yılı Ocak ayı sonunda Prof. Dr. Gül Işın Antalya Arkeoloji Müzesi’nde verdiği ‘Hurma-Domuzburnu Mağarası ve Domuzağılı Mevkii Kazı ve Belgeleme Çalışmaları’ konulu konferansta verdi.
Merhaba,
Evet Prof. Dr. Gül Işın hoca mağara içerisinde tekrar çalışma başlattı. İş programım sebebiyle konferansa katılamadım.