Kırkgöz ve Pınarbaşı adındaki iki büyük karstik su kaynakları ile beslenerek Bıyıklı Düdeni içerisinde kaybolan, 14 km. yeraltı yolculuğu sonrasında Varsak Çöküntüsü’nün bir ucunda ortaya çıkan sonrasında tekrar yeraltına batarak Düdenbaşı’nda tekrar ortaya çıkan, Kepez ve Muratpaşa ilçesi üzerinden akarak Karpuzkaldıran üzerinden Akdeniz’e dökülen Düden Çayı, Antik Pamfilya Bölgesinde Aksu, Köprüçay ve Manavgat Çayları ile birlikte akan en önemli akarsudur. Antik Çağ’da Kataraktes, günümüzde Düden adıyla anılan akarsu Yukarı ve Aşağı Düden Şelaleri’nin ana su kaynağıdır.

Roma İmparatorluk Çağında Düden Çayı üzerinden Pamfilya bölgesi geneline ticaret gemileriyle iç bölgelere kadar zeytinyağı ve şarap ihraç edilmiştir. Düden Çayı, Perge Antik Kentine bağlı antik çağda zeytinyağı üretimi yapan Lyrboton Kome Antik Kentine yakın bir konumda bulunmaktadır. Perge Antik Kenti su ihtiyacının bir kısmını Roma İmparatorluk Çağında yapılan Soğucaksu Su Kemeri ile Düden Çayından karşılamıştır. Asya seferi sırasında Makedonya Kralı Büyük İskender’in, Aspendos Antik Kenti’nden haraç olarak almış olduğu atları Düden Şelalesi’nde sulattığı rivayet edilmektedir.

Antalya Kepez Hidroelektrik Santralini çalıştıran Düden Çayı, sonrasında Yukarı Düden Şelalesi (İskender Şelalesi)’nden dökülerek 9 km.’lik yolculuktan sonra Magydos Antik Kentine yakın bir konumdan Aşağı Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran Şelalesi)’ni oluşturarak falezler üzerinden Akdeniz’e dökülmektedir. Düden Çayı üzerine 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından yaptırılan Cırnık (Düden) Köprüsü Adalya (Antalya) ile Alâiye (Alanya) arasında günümüze kadar ulaşmış tarihi beş Selçuklu Köprüsünden birisidir.

Adres:
Kepez/Antalya

Koordinatlar:
36.95302, 30.74242

Konum:

Fotoğraflar:

Düden Çayı
Düden Çayı
Düden Çayı
Düden Çayı
Düden Çayı
Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!