Antalya ili Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Düden Köprüsü, 13. yüzyılda Selçuklu Devleti Döneminde Düden Çayı üzerine inşa edilmiş 275 m uzunluğa sahip sekiz kemerli bir köprüdür. MS 2. yüzyılda Roma Döneminde inşa edilen ve zamanla yıkılan köprünün onarımı 13. yüzyılda Selçuklu Devleti tarafından yapılmıştır. Düzensiz açıklıkları ve krank planıyla Selçuklu Çağı mimarisinin tüm özelliklerine sahip köprü, günümüzde Antalya-Mersin Karayolu üzerinde bulunmaktadır. Kitâbesi olmayan Köprü, Antalya halkı tarafından Cırnık Köprüsü adıyla bilinmektedir.

275 m uzunluğunda batı-doğu yönünde uzanan Düden Köprüsü’nün doğu kanadı, topoğrafik zaruretler dolayısıyla, kara tarafında dik açısal kırılmayla kuzey-batı yönüne dönerek takriben 100 m uzunluğundaki bir rıhtım yol halinde ilerlemekte ve kuzey-batı ucunda ikinci kez dik açısal bir dönüşle tekrar kuzey-doğuya yönelmektedir.

Hali hazırda sekiz gözden ibaret olan Düden Köprüsü, Antalya kesimindeki kanadında ve mansap cephesinde toprağa gömülü vaziyette bir başka kemer gözünün varlığı tespit edilebilmektedir. Düden Köprüsü’nün genişliği (parapetler arası) 4.20-5.20 m üst yürüme alanı 5.7 m, en büyük açıklığı 8.45 m ve sudan yüksekliği 8 m’dir.

Düden Köprüsü’nün ilk onarımı; 16. yüzyılda Karahisâr-ı Sâhib Sancağı’ndan Kadı Süleymân’a ait vakfiyede, Vâkıfın Şuhut’ta elde ettiği gelirlerin bir kısmı ile yapılmıştır. Kısmi yarısı 1978 yılında yıkılan Köprü’nün ikinci onarımı ise 1996 yılında T.C. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmış ve köprü araç trafiğine kapatılmıştır.

Adres:
Yenigöl, Muratpaşa/Antalya

Koordinatlar:
36.90347, 30.76691

Konum:

Muratpaşa’da Görülmesi Gereken Kültür Varlıkları Haritası:

Fotoğraflar:

Düden (Cırnık) Köprüsü
Düden (Cırnık) Köprüsü
Düden (Cırnık) Köprüsü
Düden (Cırnık) Köprüsü
Düden (Cırnık) Köprüsü
Düden (Cırnık) Köprüsü
Düden (Cırnık) Köprüsü
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!