Antalya ili Kepez ilçesi sınırları içerisinde bulunan Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı, Perge Antik Kenti’nden başlayan Döşemealtı ve Kilimaks (Çubuk) Geçidi üzerinden devam ederek Isparta’nın Yalvaç ilçesinde Antioch Of Pisidia Antik Kenti’nde sona eren Via Sebaste Antik Yolu güzergâhı üzerinde, Gaziler mevkii’nde konumlanan nekropol ve antik dönem taş ocağı merkezidir. 50.692,79 m²’lik arazi içerisinde bulunan antik taş ocağı’ndan çıkarılan kesme blok taşların Kepez’de konumlanan Lyrboton Kome Antik Kenti ve Kapaklı Kalesi’nin yapımında kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Gaziler Mahallesi sınırları içerisinde iş makinesi ile yapılan kaçak kazı çalışmaları sırasında ana kaya zemin üzerinde insan eliyle yapılmış kesitler ortaya çıkmıştır. Kaya kesitlerinin antik dönem taş ocağına ya da yan yana sıralanmış antik mezar odalarının ana kayaya dayalı dış hatlarına ait olduğu tahmin edilmektedir.

Gaziler mevkii’nde mimari blok taşların yanı sıra sütun tamburu parçaları ve Roma İmparatorluk Çağına ait güneş saatinin varlığı tespit edilmiştir. Gaziler Nekropolü ve Taş Ocağı’nın Via Sebaste Antik Yol güzergahı üzerinde bulunması sebebiyle yakın bölgede konumlanan Lyrboton Kome Antik Kenti ve Kapaklı Kalesi ile ilişkili olduğu tahmin edilmektedir.

Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 17.05.2016 tarihinde almış olduğu 4991 sayılı kararı ile 1. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.

Adres:
Gaziler, Kepez/Antalya

Koordinatlar:
36.98492, 30.76685

Konum:

Fotoğraflar:

Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı
Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı
Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı
Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı
Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı
Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı
Gaziler Nekropolü ve Antik Taş Ocağı
Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!