Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Gebiz Uçansu Şelaleleri, Gebiz beldesine bağlı Akçapınar Mahallesinde Yukarı ve Aşağı olmak üzere iki Şelaleden oluşan bir doğa harikasıdır. Antalya’ya 57 km., Serik’e 54 km. mesafede bulunan Gebiz Uçansu Şelaleleri görülmeye değer doğal güzellikler arasındadır. Pednelissos Antik Kenti ve St. Paul Yoluna yakın konumuyla ilgili çeken Şelale, Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan aynı isimdeki Uçansu Şelalesi ile karıştırılmaktadır.
Yukarı Uçansu Şelalesi veya Uçansu-1; denizden kuş uçumu uzaklığı 38 km., deniz seviyesinden yüksekliği 400 m.’dir. Yukarı Uçansu Şelalesi döküldüğü alanda 20 m. genişlik, 6 m. en ve 2.5 m derinlikte bir kazan oluşturur. Başlangıç noktasında 2.5 m. genişliğinde olan çağlayan suları, dev kazanına ulaştığında 20 m. genişliğe ulaşarak üçgenimsi bir görünüm alır. Dökülme yüzeyi kireç taşından oluştuğu için küçük sarkıtlar oluşmuştur.
Aşağı Uçansu Şelalesi veya Uçansu-2; denizden kuş uçumu uzaklığı 38 km., deniz seviyesinden yüksekliği 400 m.’dir. Akışına devam eden Aşağı Uçansu Şelalesi 800 m. kadar batıda 51.5 m.’lik Şelale alanını oluşturur. Burada da 18 m. en, 10 m. boy ve 4 m. derinlikte dev kazanını oluşturmaktadır. Aşağı Uçansu Şelalesi’nin döküldüğü karstik doğal kaya oluşumu 2018 yılında nedeni bilinmeyen bir durumdan dolayı çökmüştür.
Kış ve bahar aylarında çoşan Şelalelerin suları Akdeniz kuraklığına bağlı olarak yazları azalmakta ve aşırı kuraklarda kurumaktadır. Gebiz Uçansu Şelalesi yakınlarında Pednelissos Antik Kenti bulunmaktadır. Şelale ayrıca St. Paul Yolu üzerinde konumlanmaktadır.
Önemli Not: Lütfen doğaya sadece ayak izinizi bırakın. Çevresi bozulmak üzere olan bu doğa harikasını bozmaya devam etmeyelim. Mangal için ateş yakılacak ise daha önce ateş yakılan yerleri tercih edin. Piknik, mangal, yüzmek vs. için buraya gelecekseniz ve biriken çöpünüzü atmak için bir yer bulamazsanız. Çöpünüzü yanınıza alıp en yakın yerleşim olan Akçapınar Mahallesinde çöplerinizi atabilirsiniz.
Gebiz Uçansu Şelalesi Konumu Hakkında:
Uçansu Şelalesi Serik’e gelmeden Gebiz beldesine bağlı Akçapınar mahallesinde bulunuyor. Google ve diğer harita uygulamaları Orman yolunu görmedikleri için direk Serik Haspınar mahallesine rota çiziyor. Bu rota yanlış. Bu yüzden aşağıda paylaşmış olduğum koordinatları kullanarak direk şelalelere ulaşabilirsiniz. Mobil hatlar çekmediği için bu bölgeyi kapsayan çevrimdışı haritaları indirmeniz gerekiyor.
Akçapınar da Camii’nin yanından devam eden yoldan Orman yoluna giriyorsunuz. Şelale yolu Orman yolundan geçtiği için patika bir yol. Altı alçak bir araçla gitmemenizi öneririm. Şelaleler Akçapınar’a 10 km. uzaklıkta. Yol virajlı ve bozuk olduğu için kış döneminde bu yolu kullanmamak en iyisi. Altı yüksek bir araç veya motorla bu yolu kullanmak en mantıklısı. Eğer tek başınıza gidecekseniz ve aracınız alçak ise en ideal araç bisiklet. Ben motorla gitmiştim. (Honda Beat)
Uçansu Şelalesine geldikten sonra sizi karşılayan Uçansu tabelasının sağından devam eden yol Uçansu 1’e gidiyor. Uçansu 1 Uçansu 2’ye göre daha bakir kalmış bir şelale ayrıca ünlü Kral Havuzu da burada. Tabeladan sol yola devam ettiğinizde devamlı fotoğraflarda yer alan Uçansu 2’ye giriş yapmış olacaksınız. Uçansu 2 çok daha fazla rağbet gördüğü için çevresi ne yazık ki çok kirletilmiş. Daha önce kurulan işletme günümüzde çalışmıyor. Son yıllarda Şelalede meydana gelen toprak kayması sonucunda Şelale’nin ortasında yer alan kütle çökmüştür. Uçansu 2 buna rağmen görüntüsüyle görülmeye değerdir.
Adres:
Gebiz, Serik/Antalya
Koordinatlar:
Uçansu-1: 37.20261, 30.91157
Uçansu-2: 37.19859, 30.90739
Fotoğraflar:
Uçansu Şelalesi giriş tabelası. Sağ taraf Uçansu 1’e Sol taraf ise Uçansu 2’ye çıkmaktadır.
Yukarı Uçansu Şelalesi (Uçansu 1)
Yukarı Uçansu Şelalesi (Uçansu 2)