Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Gelin Kavağı Şelalesi, Köprülü Kanyon Milli Parkı dışında kalan Çaltepe Mahallesinde ormanlık alanda kış dönemlerinde aktif olan bir şelaledir. Eskiden yörede evlenecek olan gelinlerin bu Şelale’de yıkanmaları nedeniyle yöre halkı tarafından Gelin Hamamı Şelalesi olarak adlandırılmıştır.

Orman sahası içerisinde kendisini unutturan Gelin Kavağı Şelalesi, beyaz kalker kayalıktan düşen beyaz köpüklü suyu dip kazanı doldurduktan sonra oluşan küçük göl Tazı Kanyonuna doğru yoluna devam etmektedir. Gelin Kavağı Şelalesi, 5 m. yükseklikteki kalker tipinde tam bir serinleme ve yüzme alanı niteliğindedir.

Karstik kaynaklarla beslenen Şelale debisi Akdeniz rejimli akarsulara nazaran düzensiz ve mevsimsel özellik göstermektedir. Şelale sahasında en önemli doğal çekicilik kaynağı benzersiz aromatik bitkiler ve içimi çok sağlıklı su kaynaklarıdır. Gelin Kavağı Şelalesi havzası floristik çeşitliliğin ve endemizmin en zengin alanlarından birisidir. Şelale havzasında orman, çalı grubundan aromatik bitkiler ve alpin bitki formasyonları yer almakta olup, en geniş alan kaplayan bitki topluluğu orman formasyonudur.

Şelale Yolu Hakkında: Aşağıda paylaşmış olduğum koordinata istinaden Çaltepe-Ballıbucak yolunda koordinata eş bir bölgede durarak ormana girmeniz ve patika yolu bulmanız gerekiyor. 2019 yılında Ballıbucak’ta devam eden yol çalışmasından dolayı güncel durumu bilmiyorum. O nedenle altı alçak bir araca sahip iseniz dikkatli olmanız gerekiyor. Orman içinde koordinatı takip ederek patika yolu üzerinde karşınıza çıkan eski kulübeyi geçtikten sonra karşınıza çıkacak olan dere yatağını takip ederek Şelale’yi bulabilirsiniz. Şelaleyi Şubat-Nisan ayları arasında görmenizi tavsiye ederim.

Adres:
Çaltepe, Manavgat/Antalya

Koordinatlar:
37.28189, 31.17407

Konum:

Fotoğraflar:

Gelin Kavağı Şelalesi
Gelin Kavağı Şelalesi
Gelin Kavağı Şelalesi
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!