Antalya ili Konyaaltı ilçesinde bulunan Roma Hamamı, İ.S. 3. yüzyıl sonlarında yapılmış olup 6. yüzyılda geçirmiş olduğu bir yangından sonra 14. yüzyıla kadar yapısal ve işlevsel olarak büyük değişikliklere uğramıştır. Halk arasında Kara Kilise olarak bilinen, Konyaaltı ilçesinin Gürsu mahallesinde bulunan Roma Hamamı 1998 yılında 1. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. 2009 yılında Konyaaltı Belediyesi’nin vermiş olduğu destekle Antalya Müzesi tarafından arkeolojik kazı ve sondaj çalışmaları yapılmıştır.
Roma Hamamı, moloz taşlarla örülmüş ve önemli bir kısmı ayakta olan duvarları mermer plakalarla, tonozların iç kısımları da beyaz sıvayla kaplanmıştır. Yapı çatısının kiremitlerle örüldüğü tahmin edilmektedir. Roma İmparatorluk Çağı mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan Hamam, her birinin farklı işlevi olan tonozlu odalardan oluşmaktadır. Bunlar Soyunma Odası (Apodyterium), Soğukluk (Frigidarium), Ilıklık (Tepidarium), Sıcaklık (Caldarium), Spor alanı (Palaestra)’dır.
Sıcak ve ılık mekanların hepsinde alttan ve duvardan ısıtma sistemi (Hypocaustum) vardır. Dikdörtgen ve yuvarlak tuğlalar ile örülüş ayaklar üzerinde yükseltilmiş taban tamamen yıkılmıştır. Duvarlardaki sıcak hava dolaşımı, duvar çivilerine oturtulmuş kaplama plakalarıyla oluşturulan menfezlerle sağlanmıştır. Hamam yapısı günümüzde Konyaaltı Belediyesi tarafından koruma altına alınmıştır.
Adres:
Gürsu, Konyaaltı/Antalya
Koordinatlar:
36.86333, 30.62929
Fotoğraflar: