Antalya İli, Aksu İlçesi sınırları içerisinde bulunan Hacışıhali Köprüsü, eski Topallı-Kurşunlu Yolu güzergâhından geçen Kalabaklı Deresi üzerine Osmanlı Döneminde inşa edilmiş üç kemerli bir köprüdür. Kitâbesi bulunmayan köprünün yapım tarihi ve mimarı bilinmemektedir. Köprü, yörede yaşam sürmüş Hacışıhali isminde birisi tarafından yaptırılmıştır. Hacışıhali Köprüsü, Osmanlı köprü mimarisinin 14-17. yüzyıl arasındaki tüm özelliklerine sahiptir.
Hacışıhali Köprüsü yöre halkı tarafından 70’li yıllarda onarılmış olup köprü tabliyesine taşıt geçişi için beton örtülmüştür. Günümüzde kullanılmayan köprü, Kurşunlu Şelalesi’nin 380 m kuzeyinde kurşunlu orman sahası içerisinde kaderine terk edilmiş durumdadır. Orman sahası içerisinde yoğun bitki örtüsü altında kalan köprü, üç kemerli olup yöresel kesme taşlardan inşa edilmiştir. Köprünün Topallı yönünde bulunan tabliye kemeri ağaç ve yoğun bitki örtüsü altında kalmıştır. Köprünün Kurşunlu yönünde bulunan tabliye kemeri ise Kalabaklı Deresinin taşımış olduğu alüvyon ve toprakla dolmuş durumdadır.
Hacışıhali Köprüsü, 1972 yılında Perge Antik Kenti Su Yolu araştırmaları sırasında Arkeolog Aziz Albek tarafından tespit edilerek kayıt altına alınmıştır. Köprü ile ilgili ikinci kayıt ise İnşaat Yüksek Mühendisi Galip Büyükyıldırım tarafından tutulmuştur. Kurşunlu orman sahasında gözlerden uzak, günümüzde kendisini tamamen unutturmuş olan Hacışıhali Köprüsü, tüm ihtişamıyla Topallı-Kurşunlu bölgesinde yıllara meydan okuyan ender Osmanlı yapıları arasında yer almaktadır.
Adres:
Kurşunlu Mahallesi, Aksu/Antalya
Ziyaret Tarihi:
13.05.2023
Kaynaklar:
Hacışıhali Köprüsü ile ilgili bilgiler; denizkaplan.net tarafından hazırlanmış olup izin alınmadan başka bir mecrada kullanılamaz.
Fotoğraflar: