Antalya ili Konyaaltı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Herakles Kabartması, Antik Likya Bölgesinin doğusunda Üçoluk Mahallesi Ballık mevkiinde Antik Dönemde ana kaya üzerine yerel işçilikle yapılmış bir kabartmadır. Kabartmanın niteliği ve önemi hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Kabartmanın bulunduğu Ballık mevkii’nin Kavak Dağı zirvesinde konumlanan Mnara Antik Kenti’ne ait bir kült/adak merkezi olduğu düşünülmektedir.
Herakles Kabartması, yerel işçilik tekniği ile ana kaya üzerine yapılmıştır. Kabartmanın yapıldığı dönemde heykeltraş tekniği bilgisi olmayan birisi tarafından kaya üzerine işlendiği anlaşılmaktadır. Sağ elinde tuttuğu sopa ile Herakles tasviri olduğu anlaşılan kabartma sol elinde sopayla avladığı bir hayvanı tutmaktadır. Herakles Kabartması ve bulunduğu Ballık mevkii, 2015 yılında I. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Yunan mitolojisinde Herakles, Roma Mitolojisi’nde Herkül, Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene’nin oğludur. Kadına aşık olan Zeus ona kocası kılığında yaklaşmıştır. Herakles’in Zeus’un çocuğu olduğunu anlayan Hera, önce Zeus’u oyuna getirerek ona Perseus kavminden ilk doğanın hükümdar olacağını yemin ettirmiş sonra da kuzeni Eurystheus’u önce doğurtarak Herakles’in daha doğmadan önce taht hakkını elinden almış, onunla sürekli uğraşmış ve ölümüne neden olmuştur.
Adres:
Üçoluk, Konyaaltı/Antalya
Koordinatlar:
36.69184, 30.43531
*Not: Bu yazıda Kültür Varlığı’nın tahribata uğramaması adına gerçek GPS/Koordinat bilgisi ve konumu paylaşılmamıştır.
Konum:Fotoğraflar: