Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Hisarcık Kalesi, Yaylaalan (Avason) Mahallesinin kuzeybatısında yükselen Hisarcık Tepesi üzerine M.S. 2. yüzyılda Roma Döneminde inşa edilmiş bir kale yerleşimidir. Hisarcık Kalesi, Roma Döneminde Demirkapı Geçidi üzerinden Manavgat ile Beyşehir’i birbirine bağlayan Antik/Kervan Yolu üzerine kurulmuş olup kale yerleşimi akropol kalıntıları başta olmak üzere; köprü, kaya ve kahraman mezarları, lahitler ve su sarnıçları ile oldukça dikkat çekmektedir. Hisarcık Kalesi içerisinde çok iyi korunmuş ve bölgedeki tek tekil eser olma niteliğine sahip Roma Dönemi taban mozaiği 2021 yılında kaçakçılar tarafından yok edilmiştir.

Kale görünümünden daha çok yerleşim alanı olarak kullanıldığı tahmin edilen Hisarcık Tepesi kalıntıları, yöre halkınca Hisarcık Kalesi olarak anılmaktadır. Hisarcık Kalesi’nin Etenna Antik Kentine ait savunma amaçlı bir yerleşim yeri veya günümüzde Antik Pamfilya Bölgesinde olduğu bilinen, adının sonradan Lyrbe olduğu anlaşılan Seleukeia Antik Kenti’nin Hisarcık Yerleşimi olduğu düşünülmektedir. Hisarcık Kalesi içinden geçen Antik/Kervan Yolu, Sırtköy’de birleşerek Kesikbelen üzerinden Beyşehir’e devam etmektedir.

Hisarcık Kalesi, Manavgat ve Akdeniz’i kuşbakışı gören bir konuma sahiptir. I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altında bulunan Hisarcık Kalesi, 2021 Manavgat Orman Yangınlarında zarar görmüş ve yerleşimin dahil olduğu orman sahasının tamamı yanmıştır.

Not: Hisarcık Kalesi, 2021 yılında Manavgat’ın Yaylaalan (Avason) Mahallesinde etkili olan Orman Yangınında zarar görmüş ve antik kalıntıların dahil olduğu orman sahası ne yazık ki yanmıştır. Yazıda yer alan fotoğraflar 2019 yılında çekilerek yayınlanmıştır.

Adres:
Yaylaalan, Manavgat/Antalya

Koordinatlar:
36.95564, 31.47292

Konum:

Fotoğraflar:

Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi
Hisarcık Kalesi

2019 yılında Hisarcık Kalesi üzerinde tesadüfen karşıma çıkan ve farklı açılardan fotoğraflamış olduğum Roma Dönemi mozaik taban kalıntısı.

Kaçakçılar tarafından 2020-2021 yılları arasında tahribata uğratılan ve günümüzde yok edilen mozaik taban. (Fotoğraf: Gregory Revkov)

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!