Antalya İli, Döşemealtı İlçesi sınırları içerisinde bulunan Honaz Kalesi, Yeşilbayır Mahallesi yakınlarında, Koca Kale’nin 2 km batısında makilik bir arazi üzerinde günümüze ulaşan, kalıntılarından anlaşıldığı kadarıyla 1.545,07 m²’lik bir alan üzerine MS 6. yüzyılda Doğu Roma (Bizans) Döneminde inşa edilmiş bir kale-çiftlik yerleşimidir. Yerleşim yöre halkınca “Honaz Kalesi” adıyla anılmaktadır.

Günümüze sadece temel duvarları ulaşan Honaz Kalesi’nin çiftlik, konut, işlik, ahır ve depo olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Arazinin yoğun maki altında kalması sebebiyle yapının yerleşim planı ve mimari özellikleri hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Honaz Kalesi’nin girişinde ana kaya içerisine açılmış Khamosorion tipinde kapağı olmayan bir mezar bulunmaktadır. Yerleşimin 340 m doğusunda Ahırlıkuyu Sarnıcı bulunmaktadır.

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

2 Yorum:

  1. B Yanıtla

    Deniz bey, merhaba

    Honaz Kalesinin yerini imarda Semt (spor alanı olarak) yapmışlar. Döşemealtı-Yeşilbayır ada 1*** parsel 1

    • Deniz KAPLAN Yanıtla

      Merhaba, evet bilgim var. Alan I. Derece Arkeolojik Sit kapsamında bulunduğu için inşaat ruhsatı verileceğini düşünmüyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!