Antalya ili Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kadın Yarı Köprüsü, Geç Osmanlı Döneminde Kadın Yarı Deresi üzerine inşa edilmiş tek kemerli bir köprüdür. Kadın Yarı Köprüsü, 16.50 m. uzunluğunda ve 5 m. genişliğinde olup tek kemerden oluşmaktadır. Kitâbesi bulunmayan köprü 07.06.2012 tarihinde 2235 no’lu kararla Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenmiştir.

Kitâbesi ve yapım süreciyle ilgili hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Kadın Yarı Köprüsü’nün varlığına dair en erken tarihli belge, Topkapı Saray’ında bulunan 1843 tarihli Antalya kent planıdır. Kent Planında Kadın Yarı Deresi üzerinde bir köprü ve değirmen yapısı gösterilmiştir. Antalya’yı ziyaret eden araştırmacı ve seyyahlardan Karl Von Lanckoronski, Seyahatnâmesinde Kadın Yarı Köprüsünden bahsetmiştir.

İtalyan güçlerinin Antalya’yı işgal ettiği dönemde İtalyanlar tarafından, Kadın Yarı Köprüsü’nün altına taştan, dar bir köprü inşa edilmiştir. Şubat-Kasım 1920 tarihleri arasında Antalya mutasarrıflığına atanan Hasan Kemâlettin Bey döneminde İtalyan mühendis G.Scarpa tarafından hazırlanan Antalya imar planında köprünün yer aldığı bölge güneyde Kadın Deresi, kuzeyde de Büklü Dere olarak işaretlenmiştir. 1955 yılına ait kadastro haritalarında pafta 64’te Kadın Deresi işaretlenmiş, pafta 57’de Kadın Deresi ve üzerindeki tarihi köprü gösterilmiştir.

Antalya’nın İtalyanlar tarafından işgali sırasındaki bir olay Kadın Yarı Köprüsü’nün bu tarihte kullanıldığını ve üzerinden atla geçilebilecek durumda olduğunu kanıtlamıştır. Mazlum Emin Adıson’un günlüğünde anlatmış olduğu olaya göre; İtalyanlar, Antalya üzerinde işgali hızlandırmak ve genişletmek amacıyla hapishaneden mahkumların kaçmasını sağlamış, dönemin komutanı Emin Bey Kadın Yarı Köprüsü üzerinden atıyla hızlıca geçerek hapishaneye ulaşmıştır.

1964 yılında T.C. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Kadın Yarı Köprüsü’ne genişletme planları kapsamında köprüye çelik konstrüksiyon bir ek yapılmıştır. Çelik konstrüksiyon denize yakınlığı nedeniyle oluşan aşırı paslanmadan dolayı 2000 yılında onarılmıştır. Kadın Yarı Köprüsü, 2020-2021 yılları arasında T.C. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Adres:
Kışla, Muratpaşa/Antalya

Koordinatlar:
36.88574, 30.69886

Konum:

Muratpaşa’da Görülmesi Gereken Kültür Varlıkları Haritası:

Fotoğraflar:

Kadın Yarı Köprüsü
Kadın Yarı Köprüsü
Kadın Yarı Köprüsü
Kadın Yarı Köprüsü
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!