Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kalelibelen Antik Kenti, Uzunkale Mahallesi’nin arkasında yükselen Akdeniz’e 10-11 km. uzunlukta 250-400 m. genişlikte, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan makilerle kaplı Kaleli Tepe üzerine Roma Döneminde kurulmuştur. Antik Pamfilya Bölgesinde bulunan Kalelibelen Antik Kenti koruma altında olmasına rağmen günümüzde Arkeolojik kazıları yapılmadığı için kentin gerçek adı ve geçmişiyle ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Kalelibelen, 1919-1921 yılları arasında Antalya’yı işgal eden İtalyanlar tarafından bir süre iskan edilmiştir.

Manavgat ilçesine bağlı Uzunkale mahallesine ismini veren kent, yöre halkı tarafından Kalelibelen olarak adlandırılmıştır. Mimari yapı kalıntıları ve seramik kırıkları, tepenin üstünün daha çok kuzey ve doğu tarafında yoğunlaştığını göstermektedir. Yapılar 3-10 m. yüksekliğinde olup kesme taş (kum taşı) ve daha çok moloz taş kireç taşı ile yapılmıştır. Kelelibelen yerleşiminin güney bölümünde nekropol ve mezar anıtları, kuzey bölümünde bir kilise ve diğer yapılar bulunmaktadır.

Uzunkale Mahallesinin 200-250 m. güneyinde ilkokula 60-70 m. uzaklıkta, yolun 15-20 m. batısında bir kule kalıntısı bulunmaktadır. 5-4 m. yüksekliğe kadar tamamı kesme taş (kum taşı), üst bölümü köşelerde kesme taş olmak üzere moloz taş kireç harcı ile yapılmıştır. Kulenin kuzey, güney ve batı bölümü tamamen yıkılmış olup doğu cephesinin 15 m. yüksekliğe kadar olan bölümü ayakta kalmıştır. Kalelibelen Antik Kenti, 1995 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Adres:
Uzunkale, Manavgat/Antalya

Koordinatlar:
36.77022, 31.59428

Konum:

Fotoğraflar:

Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Kalelibelen Antik Kenti
Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!