Antalya ili Konyaaltı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karaindibi Mağarası, Antalya’yı Hisarçandır’a bağlayan Altınyaka yolunun altında, sarp bir yamaçta konglomera içinde oluşmuş 30-40 m. giriş genişliğine sahip bir Mağaradır. “İsli Mağarası” adıyla da anılan mağaranın girişinde aşı boyası ile yapılmış geyik, karaca figürleri küçük bir portre ve yazıt yer almaktadır. Tabanı oldukça eğimli olan mağarada sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.

1997 yılında Hisarçandır bölgesinde yapılan yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen Karaindibi Mağarası’nda ilk araştırmalar Antalya Müzesi’nden; Mehmet Erdem, Azize Yener, Akın Gültekin ve Fatih Özdel tarafından yapılmıştır. Mağara içerisinde yapılan ilk araştırmalarda, girişinin kuzeye bakması ve nemli olması sebebiyle mağaranın Paleolitik Çağda iskân edilmediği, sonraki dönemlerde mağaranın insan gücüyle genişletilerek kullanıldığı tespit edilmiştir. Mağaranın girişinde Bizans Döneminde aşı boyası ile çizilmiş, günümüze kadar oldukça iyi korunmuş; geyik, karaca figürleri ile küçük bir portre ve yazıt yer almaktadır.

Sarkıt ve dikitleri ile ayrı bir güzellik sunan Karaindibi, eğimli bir mağara olmakla birlikte içerisindeki oluşumları günümüzde yer yer devam etmektedir. 1997 yılı sonrasında tarihsel süreciyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmayan Karaindibi Mağarası hakkında çok fazla veri bulunmamaktadır. Günümüzde Hisarçandır bölgesinde açılan taş ocağı sahaları mağarayı tahrip etmektedir. Mağaranın bazı dikitleri taş ocağında yapılan aktif çalışmalar sebebiyle tavandan koparak yere düşmüştür. Karaindibi Mağarası, bulunduğu bölge sebebiyle aktif turizme kapalıdır. Karaindibi Mağarası, 1997 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Adres:
Hisarçandır, Konyaaltı/Antalya

Koordinatlar:
36.76863, 30.46469

Ziyaret Tarihi:
28 Mayıs 2022

Konum Hakkında:
Bu paylaşımda tanıtımı yapılan; ilgili Kültür Varlığı ve Tarihi Eserin yerinde korunması, tahrip ve zarar görmemesi adına gerçek koordinat bilgisi paylaşılmamıştır.

Kaynaklar:
Karaindibi Mağarası ile ilgili bilgiler Antalya Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.

Harita:

Fotoğraflar:

Karaindibi Mağarası

Antalya’yı Hisarçandır Mahallesine bağlayan eski Kumluca (Antalya-Altınyaka) yolu.

Karaindibi Mağarası

Sıkı çam ormanı içerisinden Karaindibi Mağarasına giden patika yol.

Karaindibi Mağarası

Karaindibi Mağarası girişinin güneyden görünümü.

Karaindibi Mağarası

Kuzeyden mağaranın giriş ağzı.

Karaindibi Mağarası

Mağara girişinde bulunan Geyik ve Karaca çizimleri.

Karaindibi Mağarası

Mağara girişinde bulunan insan portresi çizimi.

Karaindibi Mağarası

Mağara girişinde bulunan diğer çizimler (Bizans?).

Karaindibi Mağarası

Mağara girişinde bulunan yazıt.

Karaindibi Mağarası

Karaindibi Mağarasının iç bölümü.

Karaindibi Mağarası

Mağarada bulunan oluşumlar.

Karaindibi Mağarası

Mağarada bulunan sarkıtlar.

Karaindibi Mağarası
Karaindibi Mağarası
Karaindibi Mağarası
Karaindibi Mağarası

Hisarçandır bölgesinde faaliyet gösteren aktif taş ocaklarında yapılan çalışmalar nedeniyle mağara tavanından kopmuş sarkıt kütlesinden bir görünüm.

Karaindibi Mağarası

Karaindibi Mağarası zemininden giriş ağzının görünümü.

Karaindibi Mağarası

Karaindibi Mağarası girişinden Çandır Vadisinin manzarası.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!