Antalya ili Aksu ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karataş Mağarası, St. Paul Mağarası adıyla tanıtımı yapılan Kurşunlu ve Düden Şelaleleri’ne yakın konumuyla 2013 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile 2.5 Milyon Türk Lirası yatırım karşılığında Karataş İnşaat Ltd.Şti. tarafından mağaranın 213 m. yürünebilir kısmı düzenlenerek turizme kazandırılmıştır. Karataş Mağarasını turizme kazandıran Karataş Ailesi, soy ismini bu mağaradan almıştır.

İçerisinde şifalı çamur, çeşitli tip sarkıt, dikit oluşumu, gölet ve galeri bulunan Karataş Mağarası’nın, M.Ö. 333 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender’in Sagalassos çıkarmasında silahların muhafazası ve yaralı askerlerin şifalı çamurla tedavi edilmesinde kullanıldığı rivayet edilmektedir.

Karataş Mağarası ve Efsanesi: Elif ile Kerim

Rivayete göre, her gece mağara girişindeki deliğin (Şeytan Deliği) altında şeytanlar toplanır, ibadet etmeyenler bu şeytanları görür ve diğerlerine şeytanın eşgalini tarif ederlermiş. Hatta gecenin zifiri karanlığında delik altında toplanıp düğün ve eğlence yaptığına, besmele çekilmesi halinde kaybolduklarına inanılırmış. Yörük kızı Elif ile köyün delikanlısı “Asi”lerden Kerim birbirlerine aşık olurlar. O dönemde “Yörük”ler ile “Asi”lerin birbirleri ile evlenmelerine izin verilmemektedir. Sevgililerin aileleri Elif ile Kerim’in ilişkisini öğrenir ve linç etmek maksadı ile sevgilileri kovalarken, sevgililer mağarada şeytan olduğu inancıyla kimsenin giremeyeceğini düşünerek, “Besmele” ile mağaraya girerler. Birbirlerinden güç alarak, mağara içindeki göl kenarında akan çeşmeye kadar gidip, saklanırlar. Gölün kenarında, mağaranın içindeki çamurla (Şifalı Çamur) yaralarını tedavi ederler. Korkudan birbirlerine sımsıkı sarılmışlardır.

Mağaranın içinde, geceyi gündüzü fark edemediklerinden sadece bu suyu (Aşk Çeşmesi) içip uzun süre saklanırlar. Mağaranın içinde yer alan gölün kenarı, Elif ile Kerim’in yanlarında getirdikleri Kepenek (kalın bir çoban kıyafeti) ile günlerce saklandıkları yerdir. Bir gece Elif, saklandıkları yerden dışarı çıkar ve annesini bulmak için ailesinin çadırının bulunduğu yere gider. Ancak; Elif’in ailesi yaylaya göç ettiği için çadırı olması gerektiği yerde bulamaz. Ağlayarak, mağaraya geri dönüp Kerim’in yanına gider. Bu sırada Kerim’in annesi aşıklara acımıştır ve büyük galerinin bulunduğu kuyu ağzından (Bekir Kuyusu) aşıklara ekmek atmaya başlar. Aşıklarda, ailelerinin ve tüm köyün barışması için sürekli olarak göl kenarında dua ederler. Göle bakarak (Barış Gölü) barışlarının göl kadar büyük olması için dua ederler.

Ziyaret Tarihi:
23 Haziran 2018

Adres:
Yeşilkaraman, Aksu/Antalya

Koordinatlar:
37.11664, 30.80029

Konum:

Fotoğraflar:

Karataş Mağarası
Karataş Mağarası
Karataş Mağarası
Karataş Mağarası
Karataş Mağarası
Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!