Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Katrancı Tepesi, Çubuk Boğazı mevkiinde Dağbeli Mahallesinin 3.5 km. kuzeydoğusunda, tüm vadiye hakim bir konumda 870 m. rakımda yükselen, zirvesi üzerine Roma Döneminde Via Sebaste Yolunun kontrolünü sağlamak amacıyla dikdörtgen planlı iki odalı bir Gözetleme Kulesi inşa edilmiş bir tepedir. Tepenin güneydoğu eteğinde Roma Dönemine ait bir Anıt Mezar yapı kalıntısı bulunmaktadır.
Yöre halkı tarafından “Katrancı Tepesi” adıyla bilinen tepelik, Roma Döneminde Antalya’yı Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlayan Via Sebaste Yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmıştır. 870 m. rakımda yükselen Katrancı Tepesi çevresi ve üzerinde 1999 yılında yapılan yüzey araştırmaları sırasında tepe zirvesinde Gözetleme Kulesi kalıntıları ile tepenin güneybatı eteğinde Roma Dönemine ait bir Anıt Mezar yapısı tespit edilmiştir.
Katrancı Tepesinin güneydoğusunda Roma Döneminde iç boyutları 2X2 m. olan kesme blok taşlardan yapılmış bir Anıt Mezar yapı kalıntısı bulunmaktadır. Duvarları tamamen yıkık durumda olan mezar odası ve yanında bulunan lahit kapağı 90’lı yıllarda kaçakçılar tarafından gerçekleştirilen kaçak kazılar sonucunda ağır tahribata uğratılarak parçalanmıştır.
Katrancı Tepesinin 870 m. rakım zirvesinde bulunan doğal kayalık Roma Döneminde tamamen düzleştirilmiş olup tepenin bazı kısımlarında teraslama işlemi yapılmıştır. Zirvede konumlanan Gözetleme Kulesi dikdörtgen planda iki odalı olarak doğu-batı yönünde moloz taşlardan inşa edilmiştir. Güney cephede anakaya üzerinde temel kalıntısı ve gözetleme kulesini iki odaya ayıran duvar kalıntısı günümüzde sağlam durumdadır.
Adres:
Dağbeli, Döşemealtı/Antalya
Koordinatlar:
37.19532, 30.50322
Ziyaret Tarihi:
25 Haziran 2022
Konum Hakkında:
Bu paylaşımda tanıtımı yapılan; ilgili Kültür Varlığı ve Tarihi Eserin yerinde korunması, tahrip ve zarar görmemesi adına gerçek koordinat bilgisi paylaşılmamıştır.
Kaynaklar:
Katrancı Tepesi ile ilgili bilgiler Antalya Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.
Fotoğraflar: