Antalya ili Kemer ilçesi sınırları içerisinde bulunan Selçuklu Av Köşkü, Sultan I. Alâeddin Keykubad döneminde 1230-1248 yılları arasında Anadolu’da yaptırılmış nitelikli üç Av Köşkünden birisidir. Köşk, batı Antalya bölgesinde yapılmış iki Selçuklu yapısından birisi olmakla birlikte Türk-İslâm sanat geleneğinin tek örneği olma özelliğini taşımaktadır. Kemer-Kumluca Otoyoluna yaklaşık 150 m. mesafede bulunan Av Köşkü, dedeler mevkii üzerinde dağlık arazinin düzlükte buluştuğu bölgede konumlandırılmıştır.

Üzerinde herhangi bir kitâbe bulunmayan Selçuk Av Köşkü, günümüzde 1370 numaralı devlet ormanı parseli olarak bilinen yaklaşık 500 m² dikdörtgen arazi içerisine yapılmıştır. Köşkün günümüze ulaşan en iyi korunmuş mimari unsuru, çatıya çıkan merdivenin üzerinde bulunan mukarnas ve altıgen yıldız işlemeleridir. Köşkün merdiveni, bu özelliği ile Selçuklu Çağı’nın izlerini barındırmaktadır.

Yapı, köşk planında inşa edilmiş olup, genel olarak bahçe içindeki sayfiye evi olarak tanımlanmıştır. Türk sivil mimarisinin en özel yapılarından olan Selçuklu Av Köşklerinin günümüze ulaşabilenleri oldukça limitlidir. Av köşklerinin Selçuklu Çağında yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Antalya’nın doğusunda Alanya’da bulunan Selçuklu Köşkleri haricinde kentin batısında bulunan bu köşk Selçuklu Devleti’nden günümüze ulaşan tek tekil yapı olmuştur.

Yapıda moloz taş ile yığma duvar örgüsü kullanılmış olup, ahşap hatıllarla desteklenmiştir. Duvar kalınlıkları yaklaşık 80 cm. ile 100 cm. arasındadır. Tonozlu bölümler tuğla örgülüdür. Kagir köşkün avlu duvarları ve binanın beden duvarlarında moloz taşın yanı sıra yer yer düzgün kesme taş  (devşirme malzeme olarak  traverten) kullanılmıştır. Duvar dolgu malzemesinde kimi yerlerde tuğla malzeme gözlenmektedir. Ayrıca tonoz üst örtüde Tuğla malzeme göze çarpmaktadır.

Köşkün kapı ve pencere sövelerinde mermer bulunmaktadır. Duvarlarda belirli aralıkla bağlayıcı unsur olarak ahşap hatıllar kullanılmıştır. Harç olarak beyaz çimentoya benzeyen bir kimyasal yapı aralarına yoğun şekilde uygulanılmıştır. Kapı ve pencere doğramalarında ahşap malzeme kullanılmıştır. Pencerelere cam takılmış olup, çatı kısmında merdiven sahanlığının üst kısmı restorasyon sırasında shingle ile kaplanmıştır. Merdiven kovasının üstünde yer alan mukarnaslı tonoz, strukturel ve dekoratif özellik gösterir. Çatı düz dam şeklinde üzerine çakıl taşları serpiştirilmiş, korkuluk kenarları yaklaşık 0,5 m. yükseklikte beden duvarlarının devamı olarak moloz taş yığma duvar örgüsü şeklindedir.

Selçuklu Av Köşkü, kuzey-doğu güney-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir oturum alanı üzerinde sofalı ve tek katlı plan tipinde inşa edilmiştir. Yaklaşık 500 m² dikdörtgen avlu içerisindeki köşk, güney ve kuzey duvarları arasında büyük bir salon, salonun kuzey batı köşesinden çatıya çıkan bir merdiven, güneye  doğru bir çıkıntı ile birleşmiş küçük bir mekan, onun önünde güney ucunda olası sundurmanın yanına açılan bir holden oluşmaktadır. 1997 yılında tescil edilen Selçuklu Av Köşkü Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından 2017 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir.

Adres:
Arslanbucak, Kemer/Antalya

Koordinatlar:
36.61775, 30.55059

Konum:

Fotoğraflar:

Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Selçuklu Av Köşkü
Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!