Antalya ili Kumluca ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kitanaura Antik Kenti, 1842 yılında Lieut Spratt tarafından keşfedilmiş bir Likya kentidir. Spratt tarafından “Apollonia” adıyla tanıtılan kent, aynı yıl kalıntıları inceleyen Schönborn tarafından “Mnara” adıyla tanıtılmıştır. Sonraki dönemlerde “Saraycık” adını alan kentin gerçek adı “Kitanaura” olarak Patara Antik Kenti’nde bulunan Yol Klavuz Anıtında ortaya çıkmıştır. İdebessos ile Attaleia (Antalya) arasında bir kavşak kent konumunda bulunan Kitanaura, Doğu Roma (Bizans) Döneminde zengin bir piskoposluk merkezi olmuştur.
Kumluca ilçesinin Gölcük (Saraycık) Mahallesinde doğu-batı yönünde çift deve hörgücü gibi uzanan akropol üstünde ve akropolün güney-batı eteklerinde konumlanan Kitanaura Antik Kenti’nin kalıntıları orman yolunun devamında iki yanı boyunca dağılmış durumdadır. Hamamın yanından geçip dönen orman yolu antik yolun üstünden geçerek yukarıya akropol’e doğru devam etmektedir.
Akropol, denizden 1.300 m yükseklikte batı ve kuzeyden sarp kayalıklarla çevrili sadece batı kesimden çıkılabilen korunaklı bir tepe üzerindendir. Akropol’de günümüze kadar ulaşan surlar yer yer 5-6 m yükseklikte korunmuştur. Kitanaura’nın en nitelikli ve en iyi korunmuş yapısı 7 bölümden oluşan Roma Döneminde inşa edilmiş Hamam-Gymnasium yapısıdır. Kitanaura Hamamı kent akropolü ve surlarının dışına MS 1. yüzyılda inşa edilmiştir. Kitanaura Nekropolü’nde bulunan mezarlar akropolün güney ve batı taraflarında yol boyunca görülebilmektedir. Kitanaura’da bulunan Lahitler Pisidya karakterinde olup tabula ansata ve yanlarındaki mızraklı kalkanlardan oluşan ana şemada yapılmıştır.
Kitanaura’da bulunan Heroon (Kahraman Mezarı) Hamam yapısı ile birlikte günümüze kadar sağlam ulaşmayı başarmıştır. Frizlerle süslü olan yapı kentin en önemli ve nitelikli mezarıdır. Cephesindeki yazıtına göre mezarı; Atteous’un torunu, Trokondas’ın oğlu Trokondas kendisi için yaptırmıştır. Mimarisi ve kabartmalarının ışığında mezar binası M.S. 1. yüzyıla tarihlendirilmektedir.
Mezar binasının arka cephesinde; Oval Galat kalkanı, at başı, dizlikler, çift mızrak arasında kalkan, çift savaş baltası, at başı ve Korinth miğferi bulunmaktadır. Yan cephede; pelta kalkan, iki açık kol, göğüs zırhı, Korinth miğferi, iki bacak, at başı ve kuş başlı kılıç ile kalkan, ante yüzlerinde ise barbarlar ve göğüs-baş zırhları bulunmaktadır.
Günümüzde Antalya Müzesinde bulunan 5 küçük bronz Kitanaura sikkeleri “KITA” lejantlıdır. Sikkeler, M.Ö. geç 1. yüzyıl ile M.S. erken 1. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Bizans İmparatorluk Çağında Perge Metropolisine bağlanan Kitanaura Antik Kenti’nde bulunan Bizans kalıntıları ve piskopos listeleri kentin önemli bir piskoposluk merkezi olduğunu kanıtlamaktadır.
Adres:
Gölcük, Kumluca/Antalya
Koordinatlar:
36.64719, 30.36699
Fotoğraflar: