Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan antik çağda Klimaks günümüzde Çubuk Beli Geçidi, Maximianupolis ve Via Sebaste olarak bilinen antik yol hattı dağlık Pisidya bölgesini Antalya’nın yer aldığı Pamfilya Ovasına bağlamaktadır. Klimaks Geçidi Via Sebaste Roma Yolu M.Ö. 4. yüzyıl’dan itibaren M.Ö. 17. yüzyıla kadar Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde aktif olarak kullanılmıştır. Antik Yol günümüzde, Antik Döşeme Yolu, İskender Yolu, Kral Yolu ve Via Sebaste Roma Yolu olarak bilinmektedir.
Antik Yolun Döşemealtı tarafında yer alan Maximianupolis, dağları geçmeden önce mal toplama ve karavan montajlarının yapıldığı küçük bir bölgedir. Bu bölgede yolun kullanımı için ayrıca vergi alınmıştır. Yolun girişinde bulunan binanın eski bir konak binası olduğu saptanmıştır. Bina antik dönemden günümüze ulaşan tek konak binasıdır.
Bizans İmparatorluk Çağı’nın sonuna doğru Maximianupolis’te büyük bir Bizans garnizonu kurulmuş ve kentin alt kısmındaki barakalara önemli birimler yerleştirilmiştir. Kışlaların dış duvarlarının yaklaşık 80X40 m. ölçülerindeki kısımları günümüze kadar ulaşmıştır. Roma İmparatorluk Çağı’nda yapılan birçok yapı yıkılmıştır. Antik Yolun her iki tarafı lahitlerle dekore edilmiştir. Yerleşime ait büyük nekropol yolun alt ve batı kesiminde yer almaktadır.
2000 yıl boyunca işlevini sürdüren bu yolda, kontrol amacıyla çeşitli dönemlerde askeri konak olarak kullanılmış yapılar bulunmaktadır. Döşeme taşlardan oluşan bu yol Antalya’nın Döşemealtı İlçesi’ne de adını vermiştir. Yüzeyi 4 m. genişliğinde taş döşeli yola yöre halkı kısaca “Döşeme”, yolun geçtiği boğaza “Döşeme Boğazı”, yolun altında kalan düzlüğe de “Döşemealtı” demiştir. Döşemealtı zamanla buradaki bir grup köyün, sonralarında platonun tamamının, nahiye merkezinin ve en nihayetinde ilçenin adı olmuştur.
Ziyaret Tarihi:
15 Ekim 2017
Adres:
Kovanlık, Döşemealtı/Antalya
Koordinatlar:
37.175852, 30.599140
Fotoğraflar:
İyi günler Orhan bey
Dün Döşeme yolunu ziyaret ettik. Öncesinde internetten bulabildiğimiz kırıntı bilgilerle bölgeyi gezdik. Yazınız bugün elimize geçti, çok aydınlatıcı. Okuduktan sonra tekrar gitmeyi istiyoruz:)
Paylaştığınız için teşekkürler.
Merhaba Nurdan Hanım,
Değerli düşünceleriniz için teşekkür ederim.
Keyifli geziler dilerim. 🙂