Antalya İli, Döşemealtı İlçesi sınırları içerisinde bulunan Koca Kale, MS 6. yüzyılda Doğu Roma (Bizans) Döneminde 949 m² alan üzerine inşa edilmiş bir kaledir. Kepezbaşı Kavşağı’ndan Duacı’ya giden yolun 3. km’sinde kuzeye ayrılan kolunun birkaç yüz metre ilerisinde tarım arazilerinin ortasında konumlanmaktadır. Günümüzde Dursun Ailesine ait arazilerin üzerinde bulunan yapı yöre halkınca “Koca Kale Asarı” adıyla anılmaktadır.

Perge’yi Kepez ve Döşemealtı üzerinden Isparta’nın Yalvaç İlçesinde bulunan Antioch of Pisidia Antik Kentine bağlayan Via Sebaste Antik Roma Yolu ile Antalya’yı Korkuteli’ne bağlayan Göç Yolları üzerindeki Koca Kale, MS 6. yüzyılda Doğu Roma (Bizans) Döneminde inşa edilmiştir. Günümüzde mülkiyeti Dursun Ailesine ait Koca Kalesi, kare planlı olup iki katlı bir yapıdır. Yapının altında merdivenle inilen kıbbeli poyrazlı (güneyli kuzeyli) uzanan, kemerli bir su sarnıcı bulunmaktadır.

Bir dönem Antalya’dan Korkuteli’ne göç eden yörüklerin çevresine çadır kurduğu Koca Kale, konumu ve yapı biçimi itibariyle Doğu Roma (Bizans) Döneminde; konak, savunma yapısı bir tür ileri karakol olarak kullanıldığını göstermektedir. Koca Kale, MS 6. yüzyılda duvarlarındaki mazgal delikleri, içerideki sarnıcı ile önemli konukların kabul edildiği korunaklı bir konak yeri olarak kullanılmıştır. Duvarları oldukça iyi korunmuş yapının iç kısmına yoğun çalı ve ağaç örtüsü sebebiyle girilememektedir.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!