Antalya ili Kepez ilçesi sınırları içerisinde bulunan Koca Kalesi, Duacı mahallesinde 939.35 m²’lik arazi üzerine inşa edilmiş, Bizans İmparatorluk Çağında kale-çiftlik yerleşimi olarak kullanılmış bir yapı grubudur. HGM kayıtlarında Koca Kalesi olarak adlandırılmıştır. Koca Kalesi; Geç Klasik ve erken Helenistik Dönemde çiftlik, konut, işlik, ahır ve depo olarak kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı yerleşim 4 odadan oluşmaktadır.

Koca Kalesi’nin Kepez’de bulunan diğer antik dönem kırsal yerleşimleri gibi Lyrboton Kome Antik Kenti egemenlik alanında kurulduğu düşünülmektedir. Yoğun bitki ve maki örtüsü altında günümüze oldukça sağlam ulaşan Koca Kalesi’ne ait sur duvarlarının tamamı ayakta kalmayı başarmıştır. Kale’nin yapımında Roma Dönemi harcı, devşirme blok ve yöresel taşları dışında Bizans tuğlası kullanılmıştır. Yerleşimin içinde orta bölümde 20X6 m. uzunluğunda 6 m. derinliğinde bir Su Sarnıcı bulunmaktadır. Koca Kalesinde herhangi bir yüzey araştırması veya kazı çalışması yapılmamıştır.

Adres:
Duacı, Kepez/Antalya

Koordinatlar:
36.97321, 30.652

*Not: Bu yazıda Kültür Varlığının tahribata uğramaması adına gerçek GPS/Koordinat bilgisi ve konumu paylaşılmamıştır.

Konum:

Fotoğraflar:

Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Koca Kalesi
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!