Antalya ili Döşemealtı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kocain Mağarası, Ahırtaş Mahallesi yakınlarında yükselen 1.171 m. rakımlı İndağı’nın doğusunda 870 m. rakımında 36 dönüm üzerinde oluşmuş, Türkiye’nin tek parça olarak en büyük galerisine ve en geniş giriş ağzına sahip mağarasıdır. İndağı içerisinde meydana gelen çok büyük bir çöküntü neticesinde oluşan mağara Kocain adıyla anılmaktadır. Çok büyük iki salondan oluşan Kocain Mağarası’nın giriş ağzının yüksekliği 20, genişliği ise 70 m.’dir. 633 m. uzunluğa sahip mağara’nın içerisinde 50-60 m. yüksekliğe sahip sütunlar bulunmaktadır. Kocain Mağarası, geniş giriş ağzı ve galerisiyle ABD tarafından üretimi yapılan Boeing 737 tipi yolcu uçağını yutabilme özelliğine sahiptir.

1919 yılında Mondros Mütarekesi ile Antalya ve civarının İtalyan güçleri tarafından işgal edilmesiyle birlikte Antalya’ya gelen İtalyan Arkeologlar bölgede inceleme ve araştırmalar yapmıştır. İhbarları değerlendirerek tüm bölgeyi kapsamlı bir şekilde araştıran İtalyanlar, işgalin sona erdiği 1921 yılına kadar birçok antik yerleşimin bulunmasını sağlamışlardır. Bir köylünün ihbarı üzerine ‪İtalyan Arkeolog Giovanni Moretti‬ ve ekibi, Döşemealtı yakınlarında içinde yazıtları bulunan Kocain Mağarasını incelemiştir. ‪Giovanni Moretti‬ tarafından çizilen Kocain Mağarası’nın haritası Anadolu’da çizilmiş en eski mağara haritası olma özelliğine sahiptir. Kocain’in ikinci kapsamlı araştırması 1977 ve 1978 yılları arasında Speleo Club de Paris mağaracıları tarafından yapılmış ve mağaranın ikinci haritası 1978 yılında Claude Chabert tarafından çizilmiştir.

Kocain Mağarası’ndaki ilk arkeolojik araştırmalar 1946 yılından sonra çeşitli dönemlerde T.C. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi Prehistorya Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından yapılmıştır. Kocain Mağarası’nın speleollojik araştırmaları ise 1972 yılında Dr. Temuçin Aygen ve ekibi ile birlikte Fransız mağaracılar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Ana hatlarıyla iki büyük salondan oluşan Kocain Mağarası’nın tavan yüksekliği yer yer 80 m.’ye varmaktadır. Prehistorik Dönem’den Roma ve Bizans İmparatorluk Çağına kadar bölge arkeolojisine ışık tutan mağaranın okunabilen yazıtları ışığında erken Hıristiyanlık Döneminde de dinsel bir işlevi olduğu ortaya çıkmıştır. Mağara içerisinde Roma İmparatorluk Çağına ait bir Su Sarnıcı mevcuttur. Kocain Mağarası, 1990 yılında 1. derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.

Ziyaret Tarihi:
15 Ekim 2017

Adres:
Ahırtaş, Döşemealtı/Antalya

Koordinatlar:
37.23253, 30.71186

Konum:

Fotoğraflar:

Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Kocain Mağarası
Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!