Isparta iline bağlı Sütçüler ilçesi yakınlarında Toros Dağlarından doğarak Antalya ili Manavgat ve Serik ilçe sınırları içerisinden geçerek Boğazkent üzerinden denize dökülen Köprüçay, Antik Pamfilya Bölgesinde Düden, Aksu ve Manavgat Çayları ile birlikte akan en önemli akarsudur. Antik Çağ’da Eurymedon, günümüzde Köprüçay adıyla anılan akarsu 178 km. uzunluğunda olup havza alanı 2.357 km², debisi ise 3065 hm³/yıl’dır.

Köprüçay (Eurymedon) karstik kaynaklarla beslenmektedir. Eğirdir Gölü’nün güney doğusundaki Anamas (Güllüce) Dağı’ndan çıkan Ayvalıçay’ı ve Karacahisar dereleri birleşerek Köprüçay’ı oluşturur. Aşağı kısımlarında Kocadere ve Sağırini derelerini de içine alarak geniş vadide akan su Manavgat ilçesine bağlı Çaltepe mahallesinde dar kanyona girer. Köprüçay (Eurymedon) Serik ovasından mendereslerle geçerek Akdeniz’e dökülmektedir.

Köprüçay (Eurymedon)’un havza alanı 2.357 km², ağzı ile kaynağı arasındaki yükselti farkı 2.992 m.’dir. Havzasının 1.072 km²’si Isparta, 1.285 km²’si Antalya sınırlarında bulunur. Antalya’nın Serik ilçesi, Isparta’nın Sütçüler, Eğirdir ve Aksu ilçeleri akarsu havzasındadır. Akarsuyun pH değeri 8.09 ile bazik yapıdadır ve su, canlıların yaşam şartlarına uygundur. Köprüçay’da ortalama sıcaklık en düşük Ocak ayında 4.3°C, en yüksek sıcaklık Temmuz ayında 26.4°C olarak tespit edilmiştir. Köprüçay (Eurymedon)’da Capoeta Antayensis ve Pseudophoxinus Fahrettini endemik balık türleri yaşamaktadır.

Köprüçay (Eurymedon) yılda 3065 hm³ su taşımaktadır. Çay üzerine 96 MW kurulu güce sahip Beşkonak Hidroelektrik Santrali yapılmıştır. Manavgat ilçesine bağlı Çaltepe ve Beşkonak mahallesi arasında uzanan kanyon vadi 1973 yılında Köprülü Kanyon Milli Parkı ilan edilmiştir. Piknik ve kamp yapılabilen alanda, balık avcılığı da yapılmaktadır. Köprülü Kanyon Milli Parkı 14 km. uzunluğuna ve 100 m. kenar yüksekliğe sahiptir. Türkiye’nin en önemli rafting alanlarından bir tanesidir.

Roma İmparatorluk Çağında Köprüçay (Eurymedon) üzerine 4 tane Köprü inşa edilmiştir. Sırasıyla bu Köprüler; Isparta’nın Aksu ilçesinde bulunan Zindan Mağarası önünde ki Eurymedon veya Zindan Köprüsü, Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Eurymedon (Oluk) ve Büğrüm Köprü, Aspendos Antik Kenti yakınlarında bulunan Eurymedon Köprüsü’dür. Eurymedon Köprüsü, Roma İmparatorluk Çağında yaşanan deprem sonucunda yıkılmıştır. Köprü kalıntıları üzerine 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı II. Gıyâseddin Keyhüsrev tarafından 1239-1240 yılları arasında yeni köprü yaptırılmıştır.

Tarihte yapılan ilk deniz savaşı Köprüçay (Eurymedon) üzerinde yapılmıştır. Tarihte Eurymedon Savaşı olarak anılan I. Eurymedon Savaşı M.Ö. 469’da Pers ve Yunanlılar arasında yapılırken II. Eurymedon Savaşı ise M.Ö. 190’da Romalılar ve Suriyeliler arasında yapılmıştır.

Adres:
Serik/Antalya

Koordinatlar:
36.97108, 31.19845

Konum:

Fotoğraflar:

Köprüçay (Eurymedon)
Köprüçay (Eurymedon)
Köprüçay (Eurymedon)
Köprüçay (Eurymedon)
Köprüçay (Eurymedon)
Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!