Antalya ili Konyaaltı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Körler Mezarlığı, Antalya-Geyikbayırı Yolu üzerinde Yeni Mahalle yakınlarında 5.081,87 m² alanı kapsayan sanduka kültürü ve geleneğinde yapılmış Türkmen Boylarına ait tarihi bir mezarlıktır. Kemer ve Kumluca ilçelerinde benzerleri bulunan resmi kayıtlarda Körler Mezarlığı adıyla bilinen Türkmen Boylarına ait tarihi mezarlıkta Osmanlı Dönemine tarihlendirilen mezarlarda bulunmaktadır.

Sultan Alp Arslan komutasında Büyük Selçuklu Devleti’nin 26 Ağustos 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Romen Diyojen komutasındaki Bizans ordusunu yenerek Anadolu’ya gelmesi Türklerin resmi tarihi olarak kabul edilmiştir. 1071 yılı öncesinde Türkmen Boyları 6.-7. yüzyılda Anadolu’ya gelerek Toros Dağlarına yerleşmişlerdir. Toros Dağları, sahip olduğu konum ve doğal zenginliklerinden dolayı hayvancılık ve göçerlikle uğraşan Türkler için önemli bir yerleşim alanı olmuştur.

6.-7. yüzyıldan sonra İslâmiyeti kabul eden Türkler, Müslüman olmuşlardır. Türkler, Orta Asya steplerinde şaman geleneklerini uzun yıllar boyunca sürdürmüş ve bu gelenekler günümüze kadar ulaşmıştır. Körler Mezarlığında bulunan sanduka tipi mezarlar günümüze kadar ulaşan bu geleneğin en önemli örneklerinden bir tanesidir. Körler Mezarlığında yolun sağında basamaklı kapı girişi ve pencerelere sahip yöresel taşlardan inşa edilmiş dikdörtgen planlı bir yapı bulunmaktadır. Yapı içerisinde sanduka mezarların yanında Osmanlı Devleti Dönemine ait mezarlar ve mezar taşları bulunmaktadır.

Adres:
Yeni, Konyaaltı/Antalya

Koordinatlar:
36.86052, 30.53933

Konum:

Fotoğraflar:

Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Körler Mezarlığı
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!