Antalya ili Kumluca ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kotanna Antik Kenti, Altınyaka Mahallesi Akçağıl-Köristan mevkii üzerinde Kitanaura Antik Kenti’nin 7 km. kuzeybatısında konumlanan bir Likya kentidir. Kumluca ilçesine bağlı Altınyaka mahallesi ilk adı olan Gödene ismini Kotanna Antik Kenti’nden almış sonraki dönemde mahalle’nin ismi Altınyaka olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle antik yerleşim yöre halkı tarafından Gödene Antik Kenti adıyla anılmaktadır. Köristan Tepesi üzerinde konumlanan kentten günümüze sadece Nekropol alanı ulaşabilmiştir.

Kitanaura’nın egemenlik bölgesinde kurulan Kotanna Antik Kenti’nde yapılan ilk yüzey araştırmalarında 6 ve 7. yüzyıla ait kırmızı astarlı ağız, gövde ve kulpları ile boyalı ağız ve boyuna sahip seramikler, tespit edilen yapılarda erken hristiyanlık dönemi ve Bizans İmparatorluk Çağı’na ait örneklere rastlanılmıştır. Roma ve Bizans İmparatorluk Çağında gelişerek büyüyen Kotanna’nın Bizans İmparatorluk Çağı sonrasında terk edildiği ve tekrar iskan edilmediği Kitanaura ile aynı geçmişi yaşadığı düşünülmektedir.

Köristan Tepesi’nin üzerinde kurulan ve günümüze ulaşmayan Kotanna Antik Kenti’ndeki yapılara ait taşlar 1955 yılında Altınyaka Merkez Camii’nin avlusunda ve mahallede inşa edilen evlerde devşirme taş malzemesi olarak kullanılmıştır. Tepenin en üst düzlemine yerleştirilen TV/Uydu vericisi için açılan yol sırasında kente ait savunma binasına ait duvarlar yıkılmıştır.

Köristan Tepesi altında bulunan Kotanna Nekropolü sık ağaçlık alanda kendisini unutturmuş ve günümüze kadar kısmen ulaşmayı başarmıştır. Kotanna Nekropolünde bulunan mezarlarda Kitanaura ve İdebessos Antik Kentlerinde görülen mezar işciliği kullanılmıştır. Kotanna’da bulunan Lahitler Pisidya karakterinde olup bazıları podyum üzerinde tabula ansata ve yanlarındaki mızraklı kalkanlardan oluşan ana şemada yapılmıştır.

Kotanna Antik Kenti, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2019 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Adres:
Altınyaka, Kumluca/Antalya

Koordinatlar:
36.55888, 30.35057

*Not: Bu yazıda Kültür Varlığının tahribata uğramaması adına gerçek GPS/Koordinat bilgisi ve konumu paylaşılmamıştır.

Konum:

Fotoğraflar:

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!