Antalya ili Kemer ilçesi sınırları içerisinde bulunan Laodikeia Antik Kenti, Antik Likya Bölgesinin doğusunda Tahtalı Dağı eteklerinde 1.100 m. rakım yüksekliğindeki Fırıncık mevkii üzerinde konumlanan bir antik yerleşimdir. Helenistik Dönemde kurulan kent, Laodikeia adıyla arkeoloji bilimine kazandırılmış olup antik yerleşimin adı yöre halkı tarafınca Fırıncık Harabeleri veya Gâvur Pazarı adıyla anılmaktadır. Yerleşimin adı, ana güzergâh üzerinde olmadığı için Patara Yol Klavuz Anıtı’nda geçmemektedir.
Çok dik bir yamaca konumlandırılan Laodikeia üzerinden Olympos Antik Kenti rahatlıkla görülebilmektedir. Beycik’te bulunan bir Lahit yazıtında; “cezanın Olympos’a ödeneceğinin” yazması Laodikeia’nın Olympos’un egemenlik alanında olduğunu düşündürmektedir. Fırıncık mevkii’nde bulunan vadi Phaselis ve komşusu Olympos’un sınırını oluşturmaktadır.
Phaselis Antik Kenti çevresinde yürütülen yüzey araştırmaları sonrasında Laodikeia üzerinde 2012 yılında Prof.Dr. İsa Kızgut ve ekibi tarafından detaylı araştırmalar yapılmıştır. Prof.Dr. Cevdet Bayburtluoğlu tarafından da Laodikeia üzerinde araştırma ve tespit çalışmaları yapılmıştır. Günümüzde kent içerisinde herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır.
Laodikeia’da bulunan kalıntılar günümüzde, bir tepe ve doğusundaki çanak bölgede dağılı durumdadır. Kent kalıntıları doğu ve güneydeki sarp kayalıkta doğal korunağa sahiptir. Bazı kesimlerde oluşturulan yüksek yapı terasları aynı zamanda koruma sisteminin bir parçası olmuştur. Dik yamacın her yeri teraslanarak yapılaşmaya uygun hale getirilmiştir. Fırıncık mevkii üzerinde 80 yapının yanı sıra; Bouleuterion, Agora, Stoa ve Tapınak gibi önemli yapılar bulunmaktadır. Kentin yamacında çok sayıda Çiftlik Evi ve tespit edilmiştir. Laodikeia Nekropolü güneybatı yönünde yerleşimin dışındadır. Mezarların çoğu günümüzde tahrip durumdadır.
Laodikeia, Kilikyalı korsan lider Zeniketes’e destek vermiş olup Roma İmparatoru Servilius Vatia tarafından cezalandırılmıştır. Sarp ve kayalık bir tepede konumlanan Laodeikeia, korsanlık döneminde erkek ve kadın kölelerin satış merkezi olarak yorumlanmış ve bu nedenle günümüzde Gâvur Pazarı olarak anılmıştır. Yapılan araştırmalarda köle pazarlarının Zeniketes döneminde Olympos Limanında kurulduğu tespit edilmiştir. Helenistik Dönemde inşa edilen Laodikeia, 2. veya 1. yüzyılda geçirmiş olduğu büyük bir deprem felaketi sonrasında terk edilmiştir.
Adres:
Beycik, Kemer/Antalya
Koordinatlar:
36.5109, 30.45585
Fotoğraflar: