Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Macar Camii, Teke yöresinde Gebiz Mahalle merkezine 1.2 km. uzaklıkta 13. yüzyıl’da Selçuklu Devleti Döneminde yaptırılmış küçük bir Camii’dir. Gebiz Ovasında tarım arazileri içerisinde bulunan tarihi Macar Camii’nin kitâbesi olmadığı için yapım yılı ve kim tarafından yaptırıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Adını Gebiz Mahallesinin ilk adı olan Macarköy’den alan Camii, Gebiz’in geçmiş tarihine tanıklık eden önemli yapılardan bir tanesidir.

Kare planlı, pandantif geçişli kubbe örtülü ve tek mekâna sahip olan Macar Camii’nin girişi kuzey cephede bulunan dikdörtgen biçimli kapı açıklığından sağlanırken, güneydoğu ve güneybatı köşelerinde birer adet, batı cephenin ortasında ise bir adet dikdörtgen biçimli pencere yer almaktadır. Macar Camii’nin sivrilen kubbesi, malzeme teknik biçimi, mihrabın alçak ve sade yapılması gibi özellikler göz önüne alındığında, 13. yüzyıl Selçuklu Çağı mescit mimarisi ile benzerlik göstermektedir.

Camii’nin harim duvarlarında, kubbe geçişlerinde ve kubbe iç kısmında kalem işi süslemeler bulunmaktadır. Kalem işi süslemeler beyaz kireç katkılı sıva üzerine, mavi, açık yeşil, sarı ve kahverengi renkler kullanılarak yapılmıştır. Osmanlı Devleti Döneminde de kullanılan Macar Camii’nin duvar süslemeleri günümüze kadar ulaşmıştır. Kıvrık dallı bitkisel madalyonlardan oluşan duvar süslemelerinde Osmanlıca yazılar, stilize kuşlar ve geometrik bezemeler duvarda görülen diğer çizimlerdir.

Çeşitli dönemlerde onarım geçirdiği görülen Camii günümüze kadar sağlam ulaşmayı başarmıştır. Günümüzde ibadete kapalı olan Macar Camii, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2013 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Adres:
Gebiz, Serik/Antalya

Koordinatlar:
37.08824, 30.94198

Konum:

Fotoğraflar:

Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Macar Camii
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!