Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Manavgat Köprüsü, Manavgat (Melas) Nehri üzerine 1930 yılında dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından temeli atılmış ve 1932 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. İzmirli Müteahhit Hayri Bey tarafından yapımı üstlenilen Manavgat Köprüsü, Cumhuriyet Döneminde inşa edilen ilk boğaz köprüsüdür. Manavgat Halkı tarafından Sarı Köprü adıyla bilinen, Manavgat Köprüsü’nün yapımı dönemin parasıyla 102.013,00-Türk Lirasına mal olmuştur.
Manavgat Köprüsü, nehir kenarına yakın olmakla birlikte suyun derinliği 5 m. kadar ulaşmaktadır. Bu derinlikteki suda ayak yapımının oldukça pahalı olacağı düşünülerek, orta açıklığın 60 m. olması öngörülmüştür. Köprü ayak açıklığının uzun olması ve aynı zamanda ayak demirlerinin montajının kolay olmasından dolayı köprü üst yapısı için demir kullanılması kararlaştırılmıştır.
Manavgat Köprüsü’nün tasarımında ana açıklığın her iki yanında 10 m. açıklığında betonarme yan göz yapılmıştır. Kenar ayakların yapımından sonra, Alanya otoyolu tarafında orta ayak temeli kazılırken temeldeki kayanın çatlak olduğu anlaşılmış ve ayak 1.5 m. Antalya otoyolu tarafına kaydırılmıştır. Antalya otoyolu ayağı da 1.5 m. kadar ötelenmiştir. 4 m. kadar derinliğe indirilmiş olan keson, yerinde bırakılarak yeniden ahşap palplans çakılarak temelin kazılması gerekmiştir. Köprü ayakları için kazılan zemin 3.5 m. kazıldıktan sonra ahşap kazıklar çakılmış ve temel ahşap, kazıkların üzerine oturtulmuştur. Bu aşamalarda Manavgat Köprüsü’nün üst demir yapısının değiştirilemediği anlaşılmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve dönemin Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 2. kez Antalya’ya geldiği 18 Şubat 1931 yılında Başbakan İsmet İnönü ile birlikte Manavgat’ı ziyareti sırasında Manavgat Köprüsü’nün yapımını yerinde incelemiş ve köprünün demir aksamlarının siparişini bizzat kendisi vermiştir. Manavgat Köprüsü’nün yapımına önem veren Mustafa Kemal Atatürk, Manavgat Limanı üzerinden ticaret yapılması ve ticaret ağının genişlemesi adına Manavgat’a yapılacak yatırımlara ayrı bir önem vermiştir.
Manavgat Köprüsü, 1932 yılında kullanıma açılmış daha sonra ki dönemlerde araç trafiğine kapatılarak sadece yayaların kullandığı bir köprü olmuştur. Köprü yanına araç trafiği için ek köprü yapılmıştır. İlk rengi boncuk mavisi olan bir dönem ise gri renge boyatılan köprü 2000 yılında dönemin T.C. Antalya Manavgat Belediye Başkanı Zeynel Şenol tarafından sarı renge boyatılmıştır. Sarı rengin kente estetik katmasından dolayı Manavgat Köprüsü, Sarı Köprü olarak anılmıştır. 2008 yılı sonrasında tekrar gri renge boyatılan Manavgat Köprüsü, T.C. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından 2018-2019 yıllarında geçirmiş olduğu restorasyon ve güçlendirme çalışmaları sonrasında tekrar sarı renge boyanmıştır.
Adres:
Merkez, Manavgat/Antalya
Koordinatlar:
36.78705, 31.44787
Fotoğraflar: