Antalya ili Kemer ilçesi sınırları içerisinde bulunan Mnara Antik Kenti, Kesme Boğazının 23 km. kuzeyinde yer alan Kaplan Dağı üzerindeki Kosara ile Antalya’nın 37 km. güneybatısında, bugünkü Bölücektaş Tepesi üzerinde kalan 1.400 m. rakımlı Kavak Dağı üzerinde konumlanan bir Likya kentidir. Antik Çağın ünlü tarihçisi Diodorus Siculus, Mnara Antik Kenti hakkında; “oldukça yüksek ve ulaşılması güç bir kayalık tepe” tanımlaması yapmıştır. Kentin antik çağdaki adı Mnarike’dir.
1.400 m. rakımlı Kavak Dağı zirvesinde konumlanan Mnara Antik Kenti, doğal ve stratejik konumunu kullanarak Asya seferi sırasında Makedonya Kralı Büyük İskender’in Likya bölgesinde bulunan ordusuna vur kaç akınları gerçekleştirmiştir. Mnara, İskender’in ordusu tarafından Yunanca blok kaya anlamına gelen “Marmara” ismiyle adlandırılmıştır.
Mnara Antik Kenti’nin günümüze ulaşan en büyük yapısı, batısında Kemer’i doğusunda Antalya Körfezini kuş uçumu izleyen Helenistik Dönemde yapılmış Tiyatrosudur. Bazıları anakaya üzerine oyulmuş düz oturma sıralarına sahip Tiyatro, kare planlı olup önündeki platform uçurumla sonlanmaktadır. Tiyatro’nun ayrıca kutsal ve törensel işlevlerde kullanıldığı tahmin edilmektedir. Mnara Tiyatrosu, mimari ve planı açısından Likya’da bulunan Tiyatrolar dışında tek tekil örnektir.
Mnara Antik Kenti’nde Tiyatro dışında Meclis Binası, Agora, Nekropol ve Su Sarnıçları günümüze ulaşan yapılardır. Ayrıca Mnara’da bulunan antik çağda Sekomata adı verilen taş blok üzerinde dairesel oygulara ve deliklere sahip ölçü taşı çok nadir görülebilen, Mnara’da günümüze kadar sağlam ulaşmış tekil detaylardan bir tanesidir. Sekomata, ticari alışveriş malzemelerinin meclis kararlarında belirlenen standartların uygunluğunun kontrol edildiği bir ölçü kabıdır.
Büyük İskender’in tarihçisi Diodorus’un anlatımına göre; Antik Çağda Mnara halkı Phaselis kentini devamlı yağmalamaktadır. Büyük İskender, Asya seferi sırasında konakladığı Phaselis’te bu durumu öğrenmiş ve Mnara’yı kuşatma kararı almıştır. Büyük İskender’e teslim olmayan ve kenti savunma kararı alan Mnara halkı, antik dönemde edinilen adet üzerine eşlerini ve çocuklarını düşmana vermek yerine öldürme kararı almıştır. Kentte yaşayan bütün erkekler düşmanın üzerine yürüyecektir. 600 kişi kadar kalan Mnara’lılar eşlerini ve çocuklarını öldürdükten sonra geride kalan bütün erkekler düşmanın üstüne saldırmak üzere gece karanlığında kentten ayrılmıştır.
Mnara Antik Kenti, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 22.08.2008 tarihinde almış olduğu 2629 sayılı kararı ile 1. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.
Adres:
Ovacık, Kemer/Antalya
Koordinatlar:
36.65645, 30.48403
Fotoğraflar:
Ovacık Mezarlığı devamında Kavak Dağı zirvesine doğru ilerleyen Mnara Antik Kenti’nin Antik Yolu.
Mnara Antik Kenti yolu üzerinden Tahtalı Dağı’nın görünümü.
Kavak Dağı zirvesine yaklaşmadan önce görülen Mnara Antik Kenti’nin kalıntıları.
Mnara Antik Kenti’nin Meclis Binası.
Meclis Binasının oturma sıraları. Kavak Dağından akan taşlardan dolayı oturma sıraları kaybolmuştur.
Meclis Binasında bulunan Su Sarnıcı.
Mnara Agorasını taşıyan teras yapılarından bir görünüm.
Mnara Agorasında bulunan bir yazıt.
Mnara Agorasında bulunan antik çağda Sekomata adı verilen Ölçü Taşı.
Agorada bulunan yazıtlardan.
Mnara Agorasından Kemer ilçesine bağlı Ovacık mahallesinin genel görünümü.
Mnara Agorasında günümüze kadar ulaşmış, antik çağda Eksedra adıyla kent halkının dinlenme yeri olarak bilinen yarım daire şeklinde oturma sıralarına ait kalıntılar.
Mnara Agorasında bulunan Pisidya kalkanı tasvirli bir blok.
Kavak Dağı zirvesi yamacında Mnara Nekropolisinde bulunan bir Lahit teknesi.
Mnara’nın su ihtiyacını karşılayan Su Sarnıçlarından bir tanesi.
Mnara Nekropolisi.
1.400 rakımlı Kavak Dağı zirvesinde bulunan Helenistik Dönemde yapılan Mnara Tiyatrosu.
Mnara Tiyatrosu ve Kavak Dağı zirvesinden Kemer-Göynük Vadisi’nin manzarası.
Mnara Tiyatrosu ve Kavak Dağı zirvesinden Antalya Körfezi manzarası.