Antalya ili Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Murat Paşa Camii, 1950 yılında Osmanlı Devleti Döneminde Karaman Beyi Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Murat Paşa ilçesi ve Camii, adını Karaman Beyi Murat Paşa’dan almıştır. Selçuklu kaligrafi sanatının izlerine rastlanılan ve Anadolu’daki birçok Türk-İslam eserinde görülen devşirme malzeme kullanımına Murat Paşa Camii’nde rastlanılmıştır. Camii yapımında kullanılan bu malzemelerin yakın konumda bulunan Attaleia (Antalya) Antik Kentinden getirildiği tahmin edilmektedir.

Kare planlı tek kubbe ile örtülmüş olan Murat Paşa Camii’nin önünde üç kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yerinde kullanılan dört sütun üzerinde Roma İmparatorluk Çağına ait sütun başlığı ve ikisi stalaktitli olan devşirme sütun başlıklarını birbirlerine bağlayan sivri kemerlerde renkli taşlar kullanılmıştır. Son cemaat yerinde bir kapı ile ibadet mekânına girilmektedir. Bu kapının her iki yanında birer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Bu pencerelerin birisinde stalaktit diğerinde ise sade iki mihrabiye bulunmaktadır.

Kesme taştan yapılmış olan Murat Paşa Camii’nin ibadet mekânı on kenarlı kasnağın taşıdığı bir kubbe ile örtülüdür. İbadet mekânının duvarları boydan boya kalem işleri ve bir kitabe frizi ile bezenmiştir. Ayrıca kubbe trompları da bitkisel motifleri ile süslenmiştir. Kıble duvarının ortasındaki mihrap son derece sadedir. Buna karşılık minber beyaz mermerden olup, güzel bir taş işçiliği göstermektedir. Camiinin batı köşesindeki silindirik taş gövdeli minare 18. yüzyıl üslubunu yansıtmaktadır. Murat Paşa Camii, 17 ve 18. yüzyıllarda onarım geçirmiş ve 1960 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2. kez onarımdan geçirilmiştir.

Adres:
Kızılsaray, Muratpaşa/Antalya

Koordinatlar:
36.89148, 30.70253

Konum:

Muratpaşa’da Görülmesi Gereken Kültür Varlıkları Haritası:

Fotoğraflar:

Murat Paşa Camii
Murat Paşa Camii
Murat Paşa Camii
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!