Antalya ili Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sultan Alâeddin Camii, 1922 yılındaki mübadele öncesi Antalya Kalesi Kaleiçi’nin güneyinde Panhagia Kilisesi olarak bilinen ve kentte yaşam sürdüren Rumlar’ın en büyük dinsel yapılarından bir tanesi olmuştur. Camii’nin yapım tarihi bilinmemekle birlikte mevcut durumunun 19. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

1922 mübadele sonrasında bir süre dinsel işlevinden uzak, önce Kaleiçi ve civarında toplanan tarihi eserlerin korunduğu depo sonraları ise Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan yapı bu işlevini 1934 yılına kadar sürdürmüştür. Arkeoloji Müzesi’nin Yivli Minare Külliyesi’ne taşınması sonrasında Camii olarak kullanılmaya başlanan yapıya 1958 yılında bir minare eklenmiştir. Devam eden süreçte, yapının kuzey köşesinde yer alan çan kulesinin gövdesinin büyük bir bölümü de korunmuştur.

Sultan Alâeddin Camii, yakınlarındaki Şehzade Korkut Camii gibi kilise olarak inşa edildiği dönemde tam olarak doğu-batı yönünde konumlandırılmamıştır. Özde güneydoğu-kuzeybatı istikametinde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. Üst örtüsü oluklu kiremit örtülü ve beşik çatılıdır. Yapının kilise olarak tasarlandığı yönünün geleneksel kilise yönünden sapması Camii’ye dönüştürülmesinde kolaylık sağlamış ve mihrap apsisin içine inşa edilmiştir. Camii’nin adına ise Selçuklu Devleti’nin en ünlü Sultanı olan I. Alâeddin Keykubad’ın adı verilmiştir.

Adres:
Kılınçarslan, Muratpaşa/Antalya

Koordinatlar:
36.88276, 30.7069

Konum:

Muratpaşa’da Görülmesi Gereken Kültür Varlıkları Haritası:

Fotoğraflar:

Sultan Alâeddin Camii
Sultan Alâeddin Camii
Sultan Alâeddin Camii
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
error: Korumalı İçerik!