Antalya ili Konyaaltı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Perge-Phaselis Antik Yolu, günümüzde Antalya-Kemer Karayolunun kenarında, dikdörtgen kesilmiş kireçtaşı bloklardan örülmüş istinat duvarlarına sahip, Helenistik Dönemde Perge’yi Attaleia üzerinden Phaselis’e bağlayan bir sahil yoludur. Yolun, Antik Dönem tarihçileri Arrianus ve Kallisthenes tarafından bahsedilmiş olan Makedonya Kralı Büyük İskender’in MÖ 333 yılı Şubat-Mart aylarında Perge ile Phaselis arasında deniz kıyısından izleyerek ilerlediği alternatif yol güzergâhının bir parçası olduğu düşünülmektedir.
Antalya-Kemer Karayolu kenarında dikkat çeken güçlü istinat duvarları Helenistik Dönemde inşa edilmiş olup duvar yapımında düzgün kesilmiş dikdörtgen şekilli kireçtaşı kullanılmıştır. Antik Yolun Balıkçı Barınağı önlerindeki kısmı son derece özenle inşa edilmiş olup yolun tepeye çıkmadan önceki bölümünde yer yer 2.5 m’yi bulunan istinat duvarlarıyla desteklendiği görülmektedir. Antik Sahil Yolu güzergâhı bir tarafta yükselen tepenin eteklerinde istinat duvarlarıyla pekiştirilerek oluşturulmuştur. Yolun deniz tarafı ise kuru taş duvar tekniğiyle şekilde kireçtaşı bloklarıyla desteklenmiştir. İstinat duvarının bir kısmı Antalya-Kemer Karayolunun yapımı sırasında yıkılmıştır.
Yoğun bitki örtüsüne rağmen yolun her iki Perge ve Phaselis istikametine doğru yaklaşık olarak 70’er metresi rahatlıkla izlenebilmektedir. Orman dokusu ve bitki örtüsü yoğunluğunun giderek artması ve zaman içerisinde doğa koşullarıyla yol üzerine düşen taşlar güzergâhın takip edilmesini zorlaştırmıştır. İstinat duvarının üzerinde modern yoldan 30 m yükseklikte bulunan ve tepeye doğru ilerleyen yolun genişletilmesi için ana kaya kütlesi tıraşlanmış olup kayanın altı düzleştirilmiştir. Günümüzde yolun bu bölümü elektrik-telefon direklerinin dikimi sırasında tahrip edilmiştir.
Antik Yolun geçtiği topografya son derece dağlık olduğundan güzergâh; yaya, at, eşek ve katır trafiğine uygun olarak açılmıştır. Günümüzde topografyaya bağlı olarak Antik Yol güzergâhının tepe etekleri boyunca yükselerek Onobara üzerinden Attaleia’ya oradan da Perge’ye doğru ilerlediği izlenimini vermektedir. Yolun oldukça iyi korunmuş bir diğer güzergâhı ise günümüzde Konyaaltı Akdeniz Kent Parkı içerisinde izlenebilmektedir.
Adres:
Liman, Konyaaltı/Antalya
Koordinatlar:
36.80152, 30.57813
Ziyaret Tarihi:
17 Eylül 2022
Kaynaklar:
Perge-Phaselis Antik Yolu ile ilgili bilgiler; Sn. Doç. Dr. Nihal TÜNER ÖNEN ve Prof. Dr. Murat ARSLAN tarafından kaleme alınan Phaselis Kenti’nde 2019 Yılında Gerçekleştirilen Yüzey Araştırmaları ve Kazı Çalışmaları isimli makalesinden derlenmiştir.
Fotoğraflar:
Antik Yol üzerinden Antalya-Kemer Otoyolunun görünümü.
Antik Yolun geçmekte olduğu Kale Tepe mevkii.
Antalya-Kemer Otoyolundan istinat duvarının görünümü.
İstinat duvarının alttan görünümü.
İstinat duvarı ve Antik Yolun önden görünümü.
Helenistik Dönemde tıraşlanan ana kaya.
Antik Yol (Phaselis istikameti).
Antik Yol (Onobara-Attaleia-Perge istikameti).
Antik Yol üzerinden Sıçan Adası ve Antalya Balıkçı Barınağı’nın genel görünümü.
Orman içerisinde kaybolan yolun son kısmı ve makiler içinde kaybolmuş istinat duvarı.