Antalya ili Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Şarampol Camii, Osmanlı Devleti tarafından 20. yüzyılda yaptırılmıştır. Yapının mevcut kaynaklarda ve Antalya halkı arasında bilinen adı Şarampol, Osmaniye ve Hamidiye Camii’dir. Şarampol ismi yapının bulunduğu mevkii, Osmaniye ise halk tarafından bilinmesine rağmen Hamidiye isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemektedir. Şarampol Camii’nin kitâbesi olmamakla birlikte yapının yapım tarihi, bânisi ve mimarı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Şarampol Camii’nin son cemaat yerindeki harim giriş kapısının sağında yer alan sülüs hattıyla yazılmış iki satırlık ayet metninin altında rumi ve hicri tarih yer almaktadır. Bu kitabedeki; 1 Ramazan 1326 H. (27 Eylül 1908 M.) ve 14 Eylül 1324 R. (27 Eylül 1908 M.) tarihleri Camii’nin yapım tarihi olarak kabul edilmektedir. Şarampol Camii’nin ilk inşasından sonra, özellikle son yıllarda mahalle halkı ve Camii cemaati tarafından yapılan tadilatlar sonucu yapıda büyük değişiklikler olmuştur. Bu değişiklikler sonucunda da yapı özgün halini kaybetmiştir.
Şarampol Camii, 1940’larda çekilen eski bir resmine göre; kareye yakın dikdörtgen planlı, tek katlı, tek mekânlı, son cemaat yerinde ahşap ayaklar üzerinde yükselen üç yöne eğimli bir sundurma ile örtülü bir yapı halindedir. Bu tarihten sonra yapı; 1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş ve 1982 yılında batısındaki avlu kısmına şadırvan yapılmıştır.
1990’lardan sonra Antalya’nın nüfus artışına bağlı olarak 1996 yılında son cemaat yerine, bugünkü mevcut kapalı birim yapılmıştır. Takip eden yıllarda, yapının orijinal boyutu yükseltilerek mahfil kısmıyla birlikte ele alınmıştır. Yükseltilmiş ana mekân ve son cemaat yerinin üzerinde yer alan mahfil kısmı, yapının özgün hali şeklinde algılanmasına yol açmıştır. 2016 yılında şadırvanın bulunduğu kısımdan yol geçmesiyle Camii’nin avlu alanı daraltılmıştır.
Adres:
Çatalköprü, Muratpaşa/Antalya
Koordinatlar:
36.89439, 30.702
Fotoğraflar: