Antalya ili Konyaaltı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sarısu Köprüsü, Antalya-Kemer güzergâhını birbirine bağlayan, Liman Mahallesi’nden geçen Sarısu Deresi üzerine 13. yüzyılda Selçuklu Devleti Döneminde yapılmış bir kemer köprüdür. Gerek teknik gerekse dönemsel açıdan Pamfilya mücavirindeki Orta Çağ türdeşlerini anımsatan köprü, yerel nitelik arz eden taşlardan inşa edilmiştir.

Köprünün tempan duvarı ve tabliyesi, kireç-kum karışımı harçla bağlanmıştır. Yakın zamana değin korunageldiği anlaşılan Köprünün kemer stilleri, Selçuklu Dönemi mimarisini karakterize etmektedir. Köprü’nün Antalya’ya devam eden bölümü, taşkınlar nedeniyle bütünüyle yıkılmıştır. Sarısu Kemer Köprü, 2021 yılında taşınmaz kültür varlığı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Sarısu Kemer Köprü ile ilgili 26.04.2021 tarihinde Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yapmış olduğum başvuru neticesinde daha önce tescilli olmadığı anlaşılan köprü’nün yerinde korunması ve tescil işlemlerinde yardımcı olan Sayın Melike GÜL ve Arkeolog Dr. Onur KARA’ya teşekkürlerimi sunarım. Tescil kararına link üzerinden ulaşabilirsiniz. Yazıda sunulan bilgiler Arkeolog Dr. Onur KARA’dan alınmıştır.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

2 Yorum:

  1. Onur Kara Yanıtla

    Deniz Bey merhaba, ben Dr. Onur Kara, arkeoloğum Antalya Koruma Bölge Kurulu uzmanıyım. Bu köprü ile ilgili başvurunuz bana havale edildi. Bugün köprüyü incelemeye gittim. Burada yazdığınız bilgilere nereden ulaştınız acaba, yazarsanız çok sevinirim…

    • Orhan Deniz Kaplan Yanıtla

      Onur Bey merhaba, Köprünün konumunu Onobara ve Idyros Antik Kentlerini araştırırken tesadüfen karşıma çıkan Orman Genel Müdürlüğüne ait Sarısu Deresinin taşkın koruma sunum yazısında denk gelmiştim. Sunumda Köprünün fotoğrafı ve harita üzerinde konumlandırılması vardı. Köprüyle ilgili bilgiyi geçtiğimiz senelerde tesadüf karşıma çıkan bir kaynakta okumuştum ama şuan o kaynak bende mevcut değil. Tarihi ve bilgilendirilmesi konusunda yanlışlar varsa düzeltmekten memmun olurum. Teşekkür ederim, sevgiler.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!