Antalya ili Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan Şehzade Korkut Camii, Roma İmparatorluk Çağında M.S. 2. yüzyılda Roma Tapınağı olarak inşa edilmiş ve 7. yüzyılda Meryem Ana şerefine bir Bizans Kilisesine dönüştürülmüştür. 7. yüzyılda Arap istilaları sırasında ağır hasar gören yapı 9. yüzyılda yeniden onarılmıştır. Selçuklu Devleti tarafından 13. yüzyılda Camii’ye dönüştürülen yapı günümüzde; Kırık Minare, Korkut veya Cumanın Camii adlarıyla da bilinmektedir.
Bizans Dönemi Kilisesi, Anadolu Selçuklu Devleti’nin 13. yüzyılın başlarında Antalya’yı feth etmesiyle birlikte Camii’ye dönüştürülmüş ve asıl minaresi eklenmiştir. 1361’de Kıbrıs Haçlı kralı Antalya’yı Selçuklulardan alması sonucunda Camii tekrar kilise olmuştur. Selçuklu Devleti’nin tekrar Antalya’yı feth etmesi sonucunda Kilise yapısı Şehzade Korkut tarafından Camii’ye dönüştürülmüştür.
Antalya Kalesi’nin simgelerinden bir tanesi olan Camii’nin ana binası, bir yangında yıkılmış ve 1800’lerden bu yana Kesik Minare olarak varlığını sürdürmüştür. 2019’daki yenileme sırasında, Camii minaresinin 123 yıldır eksik olan üst konisi ve şerefe balkonları restore edilerek minare kesik özelliğini yitirmiştir.
Adres:
Kılınçarslan, Muratpaşa/Antalya
Koordinatlar:
36.88252, 30.706
Fotoğraflar: