Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sulu Tekke Cami, 19. yüzyılın ilk yarısında Tekke Mahallesi Bâli Baba Türbesi yakınlarına yaptırılmış kare planlı tek kubbeli bir Cami’dir. İnşa tarihi, banisi ve mimarı bilinmeyen Cami’nin Serik’te bulunan diğer örneklerden yola çıkılarak Osmanlı Devleti Döneminde yaptırıldığı düşünülmektedir. Bâli Baba Türbesi yakınlarından çıkan su kaynağı nedeniyle Cami, yöre halkı tarafından “Sulu Tekke Cami” adıyla anılmaktadır. Cami günümüzde ibadete açık durumdadır. Caminin batısında kesme taş malzemeden inşa edilmiş tek şerefeli bir minare bulunmaktadır. Minare yapıdan ayrı şekilde konumlandırılmış olup, orijinal değildir.

Sulu Tekke Camisi günümüzde tamamen boyalı ve sıvalıdır. Bu sebeple yapıda kullanılmış inşa malzemesi anlaşılamamaktadır. Kubbe ise alaturka kiremit ile kaplanmıştır. Yakın zamanda onarım geçirmiş olan Cami, iyi durumda olup ibadete açıktır. Yapının kuzey cephesi giriş cephesi olup, önünde muhdes bir bölüm bulunmaktadır. Girişin ön kısmında demir bir sundurma yer almaktadır. Cephenin tam ortasına muhdes bölüme giriş kapısı yerleştirilmiştir. Kapının iki yanında ise dikdörtgen formlu iki adet pencere yerleştirilmiştir. Doğu cephede kare formlu bir adet pencere bulunmaktadır. Ayrıca muhdes mekâna ait iki adet pencere daha cephede yer almaktadır. Güney cephede iki adet kare formlu pencere görülmektedir. Batı cephede ise doğu cephe ile aynı form ve özelliklere sahip bir adet pencere bulunmaktadır. Ayrıca muhdes bölümü aydınlatan dikdörtgen kesitli iki adet pencere bu cephede yer almaktadır. Yapı üzerinde yer alan tüm pencereler demir parmaklıklara sahiptir. Harim kısmına kuzey cephenin ortasına yerleştirilmiş olan demir kapıdan girilmektedir.

Kuzey cephede yer alan kapıdan sonradan eklenmiş bölüme giriş yapılmaktadır. Dikdörtgen planlı bu bölüm toplamda dört adet dikdörtgen formlu pencere ile aydınlatılmaktadır. Bu mekânın güney duvarına açılmış olan yuvarlak kemerli kapıdan harim kısmına geçilmektedir. Kare planlı harim, toplamda altı pencere ile aydınlatılmaktadır. Kubbe ile örtülü olan harimde kubbeye geçiş pandantifler vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Harimin güney duvarının ortasına mihrap nişi yerleştirilmiştir. Son derece sade bir görünüme sahip olan mihrabın kavsarası mukarnas dişleri ile hareketlendirilmiştir. Ayrıca kavsaranın köşelerine birer gülbezek işlenmiştir. Güney duvarın batı köşesine yakın zamanda basit bir minber eklenmiştir. Son derece sade olan yapıda herhangi bir süsleme detayı görülmemektedir.

Yapı üzerinde tarihlendirme yapılabilecek herhangi bir inşa kitabesi bulunmamaktadır. Devlet arşivlerinde yapılan araştırmalar sonucunda da yapı ile ilgili herhangi bir kayda ulaşılamamıştır. Sulu Tekke Cami, aynı ilçe sınırları içerisinde bulunan Alacami ve Kürüş Cami ile karşılaştırıldığında benzer plan tipine sahip oldukları görülmüştür. Sulu Tekke Camisi yakın zamanda onarım geçirdiği için yapının yapım tarihi konusunda bir bilgi verilememektedir. Ancak benzer örneklerden yola çıkarak yapının 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı düşünülmektedir. Üç Cami’nin Serik ilçe sınırları dahilinde bulunması, benzer özellikler taşıyor olmaları bu yapıların aynı ustanın eseri olabilme ihtimalini de ortaya çıkarmaktadır.

Adres:
Tekkeköy, Serik/Antalya

Koordinatlar:
37.02627, 30.97704

Ziyaret Tarihi:
30 Ağustos 2022

Kaynaklar:
Sulu Tekke Cami ile ilgili bilgiler; T.C. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya’nın Fethi’nin 814. yılı için hazırlatılan Antalya Kitabı’nın 4. bölümü 281. sayfasında Öğr. Gör .Dr. Esra Gencel TAY tarafından kaleme alınmış Serik’teki Geç Osmanlı Dönemi Tek Kubbeli Camileri isimli araştırma makalesinden alınmıştır.

Konum:

Fotoğraflar:

Sulu Tekke Cami
Sulu Tekke Cami
Sulu Tekke Cami
Sulu Tekke Cami
Sulu Tekke Cami
Sulu Tekke Cami
Sulu Tekke Cami
Sulu Tekke Cami

Sulu Tekke Cami planı (E.Karabacak)

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!