Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Tugayoğulları Konağı, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti Döneminde Manavgat’ta âyanlık verilen Tugayoğulları Ailesi tarafından yaptırılmış 4 katlı bir konaktır. 180 dönüm arazi içerisine yaptırılan konak aynı zamanda Antalya ve Manavgat’ta bulunan ilk ve tek Osmanlı sarayıdır.
Tugayoğulları Ailesi, Osmanlı Devletinden mal varlıklarını gizlemek amacıyla konağı yakmış sonraki dönemde Osmanlı Devleti’nin Tugayoğulları Ailesine Antalya ve Manavgat’ta geniş yetkilerde âyanlık vermesiyle birlikte Tugayoğulları Ailesi, konağı tekrar yaptırmıştır. Tarihi Konak, 1907 yılında geçirmiş olduğu ikinci yangın sonrasında tamamen yıkılmıştır.
Manavgat ilçesine bağlı Sarılar mahallesinde 180 dönüm arazi içerisinde kalıntıları bulunan Tugayoğulları Konağı’ndan; çeşme, bahçe duvarları, su yolu, havuz ve zindan yapıları günümüze kadar ulaşmıştır. Tugayoğulları Konağı ile birlikte Sarılar Aşağı Cami ve Sarılar Mezarlığı bölgenin geçmiş tarihine ışık tutan diğer önemli yerlerdir.
Tugayoğulları Ailesi Hakkında:
Osmanlı Devleti, 18. yüzyılda başta siyasi, sosyal ve ekonomik olmak üzere farklı nedenlerden dolayı taşradaki merkezi otoritesini yitirirken genellikle âyân adı verilen yerel aileler güçlenmişler ve Osmanlı topraklarında büyüklü küçüklü çok sayıda âyân ailesi ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de Alanya (Alâiye) Sancağına bağlı Manavgat Kazası’nda 19. yüzyılın başlarında âyânlık makamını ele geçiren Tugayoğulları ailesidir.
Manavgat’ta ortaya çıkan bu aile Teke Sancağında âyânlık yapan Tekelioğulları tarafından desteklenmiş, Kadı Abdurrahman Paşa ile Tekelioğulları arasında yaşanan çatışma sırasında Kadı Paşa ve oğullarının ortadan kaldırılmasıyla bunlara ait mal varlığı bu iki âyân ailesi arasında paylaşılmıştır. Tekelioğulları ortadan kaldırılmalarına rağmen 19. yüzyılın ilk yarısına kadar Manavgat’ta âyânlık yapan Tugayoğulları bundan sonra kaza müdürlüğünü elde etmeyi de başarmışlardır.
Tugayoğulları, 20. yüzyılın başlarında da Antalya meclis idare azalığına seçilmişlerdir. Bütün bu idari görevler sırasında vergi toplamaktan asker sevkine kadar çeşitli alanlarda rol almışlardır. Bunun yanında zaman zaman yaptıkları yolsuzluklar nedeniyle halk tarafından merkeze şikayet edilen Tugayoğulları, sahip oldukları mevki ve makamları edindikleri servetle de pekiştirerek Manavgat’ta bir asır boyunca etkili olmuşlardır.
Adres:
Sarılar, Manavgat/Antalya
Koordinatlar:
36.81275, 31.4346
Tugayoğulları Konağı ile ilgili vermiş olduğu bilgi ve yardımlarından dolayı Sayın Mahmuz ÖZ’e, teşekkürlerimi sunarım.
Konum:Fotoğraflar:
Tugayoğulları Konağı’nın Sarılar’da görülen bahçe duvarı.
Günümüze oldukça sağlam ulaşmış olan duvarın önden görünümü.
Konağın arka tarafında bahçeyi komple kapatan duvar bölümü.
Konak kalıntıları.
Zemin katı zindan (Hapishane) olarak kullanıldığı tahmin edilen yapı.
Zindan yapısının avlu bölümünde bulunan ve maki bitki örtüsü içinde kalmış havuz kalıntısı.
Konak çevresinde bulunan ve oldukça sağlam kalmış çeşme yapısı.
Çeşme ve bahçe duvarı kalıntıları.
Sayın Orhan Deniz Kaplan bey
Tugayogullari ile Fettahoğulları arasında 1840 li yıllarda yaşanan kanlı olaylar hakkında bir bilgi yazmamışsınız. Bu konu ile ilgili elinizde belge bilgi var ise öğrenmek istiyorum.
Ömer Bey merhaba,
Olaylarla ilgili detaylı bilgi sahibi değilim fakat Manavgat bölgesini bilen ve Tugayoğulları Konağı hakkında bana yardımcı olan Tarihçi Sn. Mahmuz Öz ile irtibata geçerseniz size yardımcı olabilir. Kendisi Manavgat Sarılar Mahallesi ile ilgili çıkartmış olduğu kitabında konuyla ilgili bilgi vermiş olabilir.
Teşekkür ederim.