Antalya ili Korkuteli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Yazır Höyük, Korkuteli’nin güneydoğusunda Bozova Ovasının güney ucunda 900 m yüksekliğinde, Erken Tunç Çağından Roma Dönemine kadar iskan edilmiş bir köy yerleşimidir. Yazır Höyük, İngiliz Arkeolog James Mellaart tarafından Korkuteli ve çevresinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında tespit edilerek “Höyükköy Höyüğü” adıyla bilim dünyasına kazandırılmıştır.

Ova üzerinde çok uzaktan seçilebilen konik şekilli höyük 900 m yüksekliğindedir. Taban alanın doğusu şişkin, ortalama çapı 70 m olan daire şekilli höyüğün kuzey doğusunda geniş bir alan tarla açımı ve dam toprağı amacı ile kesilmiştir. Açılan kesitte bir yangın tabakası ve diğer kültür evrelerinin varlığı ortaya çıkmıştır. Yazır Höyük üzerinde 1990 yılında gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında höyüğün Erken Tunç Çağından Roma Dönemine kadar tüm evreleri kapsadığı anlaşılmıştır. Yazır Höyük, 1990 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Höyükler eski yerleşim yerlerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş hali, genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir ve günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler. 1-40 metre yükseklikte ve 1000-1500 metre genişlikte olabilirler. Uygarlıkların araştırılmasında önemli referanslardır. Höyükler; Hüyük, Öyük veya Üyük adlarıylada anılır. Kelime tarihte ilk olarak öyük (yığma tepe) anlamında Dîvânü Lugati’t-Türk’te geçmektedir. Eski Türkçedeki örüş- (yükselmek) veya öri/örki (yüksek) kökünden türediği düşünülmektedir.

Türkiye, özellikle de Anadolu’da çok sayıda höyük vardır. Ancak bunların büyük kısmı korumasız durumdadır. Çoğunlukla etraflarında çit ve/veya uyarı levhası dahi bulunmaz. Önemli bir kısmı tarım arazilerinin içerisindedir. Büyük bir bölümü define arayıcıları tarafından kısmen veya ciddi hasar verecek şekilde tahrip edilmişlerdir. Orta Anadolu höyüklerinde neolitik, kalkolitik ve tunç çağı yerleşmelerinin üzerinde, Frig, Hitit, Selçuklu ve Osmanlı yerleşimleri görülebilir. Modern yerleşimlerin bir kısmı da höyükler üzerinde kuruludur. Anadolu’da bilinen en büyük höyük Aksaray ili sınırları içinde Yeşilova beldesinde yer alan Acemhöyük’tür. Anadolu’da yaklaşık 20.000 höyük bulunduğu tahmin edilmektedir.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!