Antalya İli, Aksu İlçesi sınırları içerisinde bulunan Yeşilkaraman Cami, Yeşilkaraman Mahallesi dışındaki mezarlık alanı içerisine 1914 yılında Osmanlı Devleti Döneminde yaptırılmış kare planlı, kubbeli kâgir küçük bir camidir. Cami, yörede yaşayan Hristiyan bir usta tarafından yapılmıştır. 1970’li yıllara kadar ibadete açık durumda bulunan cami, Yeşilkaraman Mahallesine inşa edilen yeni cami sonrasında mahalleye uzak kalması sebebiyle kapatılmıştır. Çevresinde 1800’lü yıllara ait eski bir mezarlık bulunan Yeşilkaraman Cami, 2000 yılında restore edilmesine rağmen günümüzde ibadete kapalı durumdadır. Caminin beş satırlık kitâbesi ve iç süslemeleri günümüze kadar ulaşmıştır.

Cami; kare planlı, sekizgen kasnak üzerine oturtulmuş, kubbeli, kubbesi klasik kiremit örtülü, duvarları kireç-harç sıvalıdır. Cami giriş kapısı kuzeyde olup iki kanatlıdır. Doğu ve batı cephelerde birer, güney cephede ikişer dikdörtgen şekilli pencereleri vardır. Giriş kapısı üzerinde beş satırlık kitâbesi bulunmaktadır. Söve ve lentoları dışa taşkındır. Kubbenin ortasında taş bir alem vardır. Kubbesi gibi kubbe etekleri de klasik kiremit örtülüdür. Caminin içerisinde duvarlar ve kubbe yer yer geometrik bitkisel motifli kalem işi süslemelerle süslenmiştir. Taş mihrap basit bir niş şeklindedir. Minber ahşap olup sekiz basamaklıdır. Ahşap minber ve döşeme tahrip olmuştur. Ahşap bir mahfile ait izler vardır. Yeşilkaraman Cami, 1998 yılında Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Adres:
Yeşilkaraman Mahallesi, Aksu/Antalya

Ziyaret Tarihi:
19.03.2021

Kaynaklar:
Yeşilkaraman Cami ile ilgili bilgiler; T.C. Antalya Valiliği tarafından hazırlatılan Antalya Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.

Fotoğraflar:

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

2 Yorum:

  1. Fatih KOÇ Yanıtla

    Deniz Bey merhaba,
    Blog hesabınızı yakın zamanda keşfettim. Yoğun emek ve zaman ayırarak ortaya çıkardığınız bu eserinizi takdir ederek takip etmeye başladım. Sayenizde yakın çevremizde gizli kalmış veya unutulmuş doğal güzelliklerimizin ve tarihi değerlerimizin varlığından haberdar oluyoruz. Sahip olduğumuz bu değerlerin tanıtımı için yaptığınız tüm emekleriniz için size çok teşekkür etmek istedim.

    Saygılarımla,
    Fatih KOÇ

    • Orhan Deniz KAPLAN Yanıtla

      Fatih Bey merhaba,
      Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ediyorum. Elimden geldiği kadarıyla kültürel ve doğal güzelliklerimizi keşfedip paylaşmaya çalışıyorum.

      Sevgilerimle.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!