Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Antik Kule, günümüzde Yumaklar Mahallesinin merkezinde eski ilkokul binasının bahçesinde yer alan, MS 1. yüzyılda Roma Döneminde savunma amacı ile yapılmış, iç kısmı barınak olarak kullanılmış bir kule yapısıdır.

Kulenin güney duvarı tamamen yıkılmış, batı duvarının bir bölümü sağlamdır. Kuzey duvarı ayakta duran yapının batı köşesi 10 m yüksekliğindedir. Kule rektogonal teknikte taş duvar örgüsünde inşa edilmiştir. Yapının bazı yerlerinde derz dolgularında harç kullanılmıştır. Kare planlı kule 33.5×37 m ölçülerindedir. Doğu duvarında ölçülebilen duvar kalınlığı 230 cm’dir. Kulenin iç kısmında mimarisine ilişkin kalıntı bulunmamaktadır. Kule, duvar kalınlığı ve genel konumu gözlendiğinde savunma amacı ile yapılmış iç kısmı barınak olarak kullanılan kule tipinde bir yerleşim olmalıdır.

Kule duvarları 1960’lı yıllarda yöre halkı tarafından sağlam bir istinat duvarı gibi kullanılmış, yapının içi düzeltilerek İlkokul bahçesi olarak kullanılmıştır. Orta kısmına tek katlı bir İlkokul binası, güney tarafına da iki odalı bir Öğretmen lojmanı ve müştemilatı yapılmış ve günümüzde terkedilmiş durumdadır. Eski İlkokul binasının güneyine sonradan Humaşlar Cami inşa edilmiştir. Cami günümüzde ibadete açık durumdadır.

Kule yapısı temellerinde ve çevresinde yapılan yüzey araştırmalarında daha erken döneme ait bir yapılaşma ve kule dışında bir yerleşim kalıntısına rastlanılmamıştır. Yapı ve çevresinde seyrek bir seramik yoğunluğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle kulenin az zamanlı ve az yoğunluklu olarak, kesin olmamakla birlikte MS 1.-4. yüzyıl arasında kullanıldığı düşünülmektedir. Yumaklar Antik Kule, 2001 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Adres:
Yumaklar Mahallesi, Serik/Antalya

Ziyaret Tarihi:
01.04.2023

Kaynaklar:
Yumaklar Antik Kule ile ilgili bilgiler; T.C. Antalya Valiliği tarafından hazırlatılan Antalya Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.

Fotoğraflar:

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!