Antalya ili Serik ilçesi sınırları içerisinde bulunan Zeytintaşı Mağarası, 1997 yılında taş ocağı çalışmaları sırasında bulunmuştur. Jura-Kratase devri kireçtaşı kayaçları üzerinde bulunan fay hattı doğrultusunda gelişen Zeytintaşı Mağarası, çift katlı olup 136 m. uzunluğundaki üst katı 2002 yılında turizme açılmıştır. Mağara’nın alt katı 97 m. uzunluğundadır. 0.5–7 m. tavan yüksekliğine ve 0.5-8 m. tavan genişliğine sahip mağaranın alt katı üst kattan 12 m. alçak olduğu için bu kat, tahribattan korunması amacıyla ziyarete açılmamıştır.

Tek galeriden oluşan Zeytintaşı Mağarası sütunlarla salon ve odacıklara bölünmüştür. Mağara oluşumunu kısmen tamamlamış, yarı aktif-fosil karakterlidir. Çubuk makarna kalınlığındaki 0.03 m. eni ve 0.70 m. uzunluğundaki makarna sarkıtları mağaranın karakteristik unsurlarıdır.

Zeytintaşı Mağarası, sıcak ve nemli bir havaya sahiptir. Mağara içerisinde ki ortalama sıcaklık 23°C, nem ise %70’dir. Mağara iğneleri, sarkıt, sutün, dikit, örtü damlataşları, damlataş havuzlar, sütunlar arasında gölcükler bulunmaktadır. Zeytintaşı Mağarası içerisinde gelişimleri günümüzde de devam eden makarna sarkıtların bulunduğu salona Spagetti salonu adı verilmiştir.

Not: Zeytintaşı Mağarası rehber eşliğinde grup olarak gezilmektedir. Mağara’nın gelişimini sürdürmesi ve sarkıtlara zarar gelmemesi nedeniyle mağara içerisinde fotoğraf/video çekilmesi ve sarkıtlara dokunulması yasaklanmıştır. Mağara içerisinden paylaşmış olduğum son iki fotoğraf Google Haritalardan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden alınmıştır.

Ziyaret Tarihi:
2018

Adres:
Akbaş, Serik/Antalya

Koordinatlar:
37.04686, 31.11062

Konum:

Fotoğraflar:

Zeytintaşı Mağarası
Zeytintaşı Mağarası

Mağara’nın giriş kapısı.

Zeytintaşı Mağarası

Mağara içerisinde oluşmuş ve oluşmaya devam eden sarkıtlar. (tarimormangov.tr)

Zeytintaşı Mağarası

Makarna (Spagetti) sarkıtları. (tarimormangov.tr)

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Yazar: Deniz KAPLAN

Antalya il sınırları içerisinde 19 ilçede bilinen ve bilinmeyen kültür varlıklarının tanıtılması, tek bir envanterde toplanması amacıyla 2016 yılında başlatmış olduğum Antalya Kültür Mirası Projesi kapsamında kültür varlıklarımızı yerinde ziyaret ederek denizkaplan.net üzerinden sizlerle paylaşıyorum.

Yazı Hakkındaki Görüşleriniz:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Korumalı İçerik!