Antalya ili Manavgat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Zincirli Kalesi, Köprüçay (Eurymedon) Vadisi’nin 1.5 Aspendos Antik Kenti’nin 2.5 km doğusunda, Taşağıl’ın 6 km kuzeybatısında Çakış Mahallesi’nin ise 2.5 km kuzeyinde; yöre halkınca Zincirlikaya adıyla anılan 270 m yüksekliğindeki dik tepe üzerine MS 6. yüzyılda Doğu Roma (Bizans) Döneminde inşa edilmiş bir kale yerleşimidir. Yöre halkı tarafından kalenin üzerinde bulunduğu tepe, surların dışarıdan zincir görünümü izlenimi vermesi sebebiyle Zincirlikaya adıyla anılmıştır. Zincirli Kalesi, Doğu Roma (Bizans) Döneminde Köprüçay’dan gelecek olan saldırıları önlemek ve Köprüçay Vadisi’nin güvenliğini sağlamak amacıyla askeri üs olarak inşa edilmiş olup konumu itibariyle üzerinden; Perge, Sillyon, Aspendos ve Side’nin bulunduğu Antik Pamfilya Bölgesi izlenilebilinmektedir.
Kale, Zincirlikaya Tepesi’nin üzerine nitelikli işçilikle moloz taş ve kireç harcı ile 30-40 m uzunlukta, 15-20 m genişliğinde inşa edilmiştir. Kuzey, doğu ve batı tarafındaki duvarlar 3-4 m yüksekliğe kadar ayakta kalabilmiştir. Kalenin içinde bazı mekânlara ait duvar kalıntıları, yüzeyde seramik kalıntıları ile su sarnıçları bulunmaktadır. Kalenin 50 m güneybatısında surlarının dışında, kireç harcı ve moloz taştan yapılmış bir Gözetleme Kulesi yapısı bulunmaktadır. 1995 yılında kale üzerinde yapılan yüzey araştırmalarında yerleşimin Doğu Roma (Bizans) sonrasında terk edildiği, kalenin Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde tekrar kullanılmadığı anlaşılmıştır. Zincirli Kalesi, 1995 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Adres:
Çakış, Manavgat/Antalya
Koordinatlar:
36.92194, 31.18678
Ziyaret Tarihi:
30 Ekim 2022
Konum Hakkında:
Bu yazıda tanıtımı yapılan; ilgili taşınmaz kültür varlığının yerinde korunması, insan eliyle tahrip ve zarar görmemesi adına gerçek koordinat bilgileri paylaşılmamıştır.
Kaynaklar:
Zincirli Kalesi ile ilgili bilgiler; Antalya Kültür Envanteri Kitabından alınmıştır.
Fotoğraflar: